Vádat emeltek korrupció miatt egy pénzügyőr ellen

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat egy pénzügyőr hadnagy ellen a Debreceni Törvényszéken. A pénzügyőr vesztegetési pénzért arra akart rávenni egy rendőr alezredest, hogy segítsen ukrán állampolgárok fiktív munkavállalási céllal benyújtott kérelmeinek elintézésében. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóság állományába tartozó, negyvenes éveiben járó férfi 2019-ben került a NAV-hoz vám- és pénzügyőr referensként. 

A vádirat szerint a pénzügyőr hadnagy korábbi – szintén hivatalos személyként ellátott – munkaköreiből adódóan, széleskörű kapcsolati és információs tőkére tett szert. A férfi 2020 októberében korábbi ismeretségükre tekintettel, egy kávézóba hívta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság területi igazgatóságának egyik osztályvezetőjét. A pénzügyőr az egyeztetés során arra akarta rávenni a rendőr alezredest, hogy osztályvezetői beosztásából fakadó jogköreit felhasználva – esetlegesen további beosztottjait is beszervezve – segítsen ukrán állampolgárok fiktív munkavállalási céllal benyújtott kérelmeinek elintézésében. Az ajánlat szerint a rendőrtisztnek személyenként 100-200 euró közötti összegért, hozzávetőleg kétszáz fő Magyarországra történő beutazásra és tartózkodásra vonatkozó kérelmét kellett volna soron kívül, pozitívan elbírálni.

A rendőr alezredes a tartózkodási cél vonatkozásában az eljáró hatóságot megtévesztő kérelmek – kötelezettsége megszegésével járó – elintézéséért felajánlott jogtalan előny ígéretét nem fogadta el.

A pénzügyőr hadnagy nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Vádiratában az ügyészség a pénzügyőrrel szemben szabadságvesztés büntetés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.