Már közel 3 millióan menekültek el Ukrajnából

Az eddig relatív nyugalomban lévő Nyugat-Ukrajnából is menekülnek az emberek miután támadás ért egy katonai bázist a ukrán-lengyel határ közelében.

Ukrajnai források szerint legalább 35 ember vesztett életét, miután támadás ért egy katonai támaszpontot vasárnap. Az oroszok szerint akár 180 „külföldi zsoldos” is meghalhatott, valamint nagyszámú külföldről érkezett fegyverszállítmányokat semmisítettek meg.

Az ukránok arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok ismét légicsapásokat mértek egy repülőtérre az ország nyugati részén.

Az ENSZ adatai szerint már közel 3 millióra emelkedett az Ukrajnából menekülők száma az orosz invázió kezdete óta. Európa a második világháború óta nem látott menekültválsággal néz szembe.

Európai Uniós tisztviselők szerint 5 millió menekültre kell majd számítani, mások azonban ezt a számot még magasabbra teszik.

Ukrajnán belül is több millió embert kellett kitelepíteni a háború miatt, a legtöbbeket a nyugati, csendesebb régiókba evakuálták.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ukrán és litván kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lengyel határ közelében elkövetett támadás azt jelzi, hogy Oroszország „pánikot akar kelteni a polgári lakosság körében is”.

Eközben a harcok Ukrajna számos nagyvárosában, köztük a fővárosban, Kijevben is folytatódtak. Az ukránok azt közölték, hogy hétfőn 10 humanitárius folyosón keresztül próbálják meg evakuálni a civileket.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy civileket célozna, akcióit még mindig „különleges műveletnek” nevezi, melynek célja Ukrajna demilitarizálása és „nácitalanítása”.

Ukrajna közölte, hogy hétfőn „keményebb hangvételű” tárgyalásokat kezdett Oroszországgal a tűzszünetről, a csapatok azonnali kivonásáról és a további biztonsági garanciákról.

(Reuters)