Váratlan helyről kapott támogatást Ukrajna

Mahmud Ahmadinezsád, az Iráni Iszlám Köztársaság volt elnöke Twitter-posztban fejezte ki szolidaritását Ukrajnával.

Az egykori iráni elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is méltatta posztjában, melynek szövege magyarra lefordítva így hangzik:

„Az önök tiszteletre méltó és páratlan ellenállása leleplezte az emberiség ellenségeinek sátáni ármánykodását. Bízhatnak benne, hogy Irán az önök oldalán áll és csodáljuk hősies kitartásukat”

Pikáns adalék, hogy Ahmadinezsád elnöksége idején oroszbarát politikát folytatott, miközben az egyik leghangosabb kritikusa volt az Egyesült Államoknak. A hazáján belül is meglehetősen ellentmondásos megítélésű egykori iráni elnök Izraelt nem tekintette független államnak, sőt, többször a zsidó állam elpusztításával is fenyegetőzött. A holokausztot több ízben tagadta, véleménye szerint csak egy „ürügy volt arra, hogy a palesztinok földjén a cionista államot megalapíthassák”.

Ahmadinezsád egyébként nagyon aktív Twitter-felhasználónak számít. Gyakran megnyilvánul politikai kérdésekben, de előszeretettel nyilvánít véleményt sportról és amerikai rapperekkel kapcsolatban is.

Az iráni orosz befolyás miatt zsákutcába sodródhatnak a bécsi tárgyalások is

Az iráni társadalom megosztott az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Egyes hangok szerint a Nyugat hatalmai nem nyújtanak kellő támogatást az ukránoknak, míg mások véleménye az, hogy túl nagy az oroszok befolyása az iráni külpolitikára, így ők ezért bírálták a háborút.

Az ukrajnai orosz invázió felerősítette a spekulációkat az iráni nukleáris megállapodásról szóló bécsi tárgyalásokkal kapcsolatban is. A Reuters információi szerint egyre jobban akadozik a párbeszéd, továbbá több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy az iráni orosz befolyás zsákutcába sodorhatja a tárgyalásokat.

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump felmondta a szerződést 2018-ban, az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserébe pedig Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó bécsi tárgyalások hosszú időn keresztül nem vezettek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja.

Kiemelt kép: Getty