Gulyás Gergely: Magyarországra 120 000 menekült érkezett eddig

A Kormányinfón Gulyás Gergely ismertette, hogy a kormányülésen az orosz-ukrán konfliktus kapcsán nem küldd továbbra sem katonákat és továbbra sem engednek át semmilyen fegyverszállítmányt a magyar-ukrán határon.

A miniszter szerint azért sem szabad fegyverszállítmányt küldeni, mert azt a határátlépést követően megsemmisítenék és ez veszélyeztetné az ott élő magyarokat. Fontosnak tartja viszont a humanitárius segítségnyújtást, így ennek megfelelően szállást, orvosi ellátást, vagy adminisztratív segítséget is megadnak az ide érkező összes háborús menekültnek.

A határátlépés folyamatos és gyors, a hatóságok pedig felkészültek a menekültek fogadására. Eddig 120 000 ember lépett be Magyarországra az ukrán határon, ezt a feladatot pedig a rendőrség végzi.

A karitatív szervezetek jelen vannak a határhoz közeli településeken, akik az ellátásban, elszállásolásban, élelmezésben és szállításban segítenek, de van ahol lelkisegély-szolgálatot is fent tudnak tartani – nekik egyébként a kormány külön anyagi támogatást is ad a feladatok ellátásához.

A kormány 100 000 liter üzemanyagot és 30 tonna élelmiszert küldött Kárpátaljára, de 140 millió Forintos egészségügyi ellátmány is útnak indult a mai napon.

Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit az Európai Unió is, semmit nem fognak megvétózni – mondta Gulyás, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy óvatosnak kell lenni, hogy a háború árát ne a magyarok fizessék meg. Szerinte olyan területeken nem szabad szankciókat bevezetni, ami nekünk is fáj, ilyen az energiaszektor kérdése, vagy Paks 2 szerződésének felbontása.