Egy év alatt 17 ezer egészségügyi szakdolgozóval lett kevesebb

A KSH jelentése szerint 17 ezer dolgozó tűnt el egy év alatt az egészségügyből, de ha a szociális dolgozókat is beleszámítjuk akkor 28.000 munkavállaló hiányzik. 

Az összesítés szerint 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, ezzel szemben 2021 negyedik negyedévében már csak 180 700, ez egészen pontosan 16 700-as csökkenést jelent.

Az ATV szerint a egészségügyi szakdolgozók bére az utolsók között van. A csatorna megkeresésére a Magyar Kormány annyit válaszolt, hogy ma 4000 szakdolgozóval többen dolgoznak az egészségügyben, mint 2010-ben.

Dr. Balog Zoltán, az ATV-nek elmondta, hogy az is előfordul, hogy 72 órát dolgozik valaki, ami majdnem duplája annak, mint egy más áldozatokat kívánó munkát vállaló elvárt heti óraszáma.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere január 6-i videójában arról beszélt, hogy megemelték az egészségügyi szakdolgozók fizetését, egy úgynevezett négy lépcsős rendszerben. Elmondása szerint a 2018-as viszonylathoz képest 72%-l nőtt az szakdolgozók és az orvosok fizetése.

A szakdolgozók nagy többsége viszont ez nem biztos, hogy érzékelte, hiszen 2021 augusztus elején nem kis demonstrációt tartottak a hősök terén.

tudósításunk a demonstrációról

A tüntetésre az ország minden megyéjéből érkeztek ápolók, gondozók, mentősök, orvosok, szakdolgozók. A szolgálati jogviszony és a szakdolgozókkal szembeni általános exisztenciális megvetés ellen tiltakoztak.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Klub híradójának arról beszélt, a betegek megsínylik ezt a helyzetet.