Hadházy Ákos: Seszták Miklós döntött arról, ki lehet felszámoló

A bírósági végrehajtás átszervezése után a kormány 2020/2021-ben a felszámolók piacát is újraosztotta, méghozzá úgy, hogy a pályázatok elbírálását nyugodtan nevezhetjük visszaélésszerűnek, és helyénvaló lenne megsemmisíteni az egészet – mutatta be hétfői Korrupcióinfóján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az új lista összeállításánál lényegében egy ember döntött arról, ki lehet felszámoló: Seszták Miklós fideszes képviselő és korábbi miniszter. 


A felszámolók hasonlóan fontos szerepet töltenek be, mint a végrehajtók: hatalmas vagyonok fordulnak meg a kezükben – mondta Hadházy Ákos. Már önmagában a felszámolással is sok pénzt lehet keresni, de az igazán fontossá az teszi őket, hogy a segítségükkel újra lehet osztani a vagyonokat: a NER számára kiemelten fontos kérdés, hogy egy csődbe ment cég vagyona kihez kerül, esetleg megtérülnek-e egyes követelések vagy sem – ebben lehetnek a segítségükre a megfelelő felszámolók. 

Az újrasztervezés során a 140 szereplős listából csak 90 helyet hagytak meg, a 90 felszámoló szervezetből pedig 56 lett olyan, amely korábban soha nem végzett ilyen tevékenységet. 

A pontozási rendszer úgy volt kitalálva (150 pontot lehetett szerezni, 137 ponttal lehetett bekerülni), hogy a teljesen szubjektív, és egy személyben Seszták Miklós által végzett személyes meghallgatás eldöntse, ki kerülhet be a megújult felszámolói listába és ki nem: erre ugyanis 40 pontot lehetett kapni. Az új felszámolói listára többségében olyanok kerültek be, akiknek korábban nem sok közük volt ehhez a területhez, míg régi, tapasztalt cégek kiestek. Az ügyben hamarosan elkezdődik egy közigazgatási per, hiszen van, aki nem hagyta annyiban a kiszorítását.

Hadházy Ákos azt ígérte, szorosan nyomon fogja követni a bírósági eljárást szorosan és beszámol a fejleményekről. A részletek és az eddig beszerzett dokumentumok elérhetők a korrupcioinfo.hu oldalon. A független képviselő Facebook-bejegyzése pedig itt olvasható