Így vertem át több ezer embert a Facebookon

Az egyik élelmiszer-áruházlánc nyereményjátékot írt ki a közösségi médiaoldalára. Amikor azt észrevettem még egyetlen megoldás sem érkezett megfejtésként. Sőt, az akciós újság, amiben a nyereményt elrejtették, még közzé sem lett téve a honlapon. Így kapva kaptam az alkalmon és megnéztem, milyen hatást vált ki, ha odakommentelek elsőként egy rossz megfejtést. Meglepő eredmény született.

„Mindig jó áron” – ezt a helytelen megfejtést találtam ki, ami tökéletesen passzolhat igazából bármelyik élelmiszer áruházhoz és úgy gondoltam nem is feltétlen lesz feltűnő, hogy a kiírt nyereményjátékot megpróbálom megtrollkodni. Sokat nem is kellett várnom, hiába múlt el éjfél, a késői órákban is kettő perc kellett ahhoz, hogy valaki szóról-szóra átmásolja a kommentemet és beküldje azt. Mindössze 10 perc telt el, hogy már több, mint 15 különböző személytől láthassam viszont a hamis megfejtésemet vagy teljes egészében átmásolva, vagy a kreatívabb emberektől egy-egy a szerencsét ábrázoló lóhere emojival kiegészítve. Ekkor az újság, amiben a helyes megfejtést elrejtették, egyébként továbbra sem volt elérhető a holnapon.

A napomat akkor mintegy száz komment beérkezésével zártam, amiből mindössze kettő ember volt az, aki hajlandó volt egyáltalán kattintani és megnézni a közel fél órás késéssel kihelyezett újságból, hogy mi valóban a helyes válasz. Kíváncsian hajtottam álomra fejemet, hogy majd megnézzem, mit hoz a reggel a helyes – és helytelen válaszokat tekintve.

Bár majdnem biztos voltam abban, hogy reggelre a helyes megfejtések átveszik a vezetést, az igazság az, hogy hatalmasat tévedtem. Az általam kitalált fals megoltás gyakorlatilag 60-40%-ban továbbra is vezetett, azaz a kommentelők jelentős része továbbra is vakon megbízott a hamis megfejtésben, pedig mindössze 2 perc lett volna az orruk előtt heverő megoldás ellenőrizni.

Ez pedig több, mint ijesztő, ugyanis, mint írtam a megfejtés mindenkinek ott hevert a szeme előtt. Mindössze egyetlen egy hamis kommenttel sikerült elérnem egy olyan jeleséget, hogy emberek ezrei másolták át a helytelen információt, amiben vakon megbíztak. Ez pedig nagyon ijesztő.

Amikor utoljára ellenőriztem és igyekeztem a lehető legtovább visszagörgetni a hozzászólásoknál (sajnos egy ponton túl nagyon belassul a Facebook ha több ezer kommentet szeretnénk visszaolvasni), akkor a 3056 kommentből 2988 volt az én rossz válaszom (persze a többi ettől lehet, hogy helyes volt és a Facebook csak így adta ki a sorrendet, de attól még ijesztő, hogy 6000 kommentből a fele biztosan rossz választ adott a csekkolás időpontjában).

Sajnos a közéletben is gyakran tapasztalhatjuk ezt a jelenséget. Bár nem mai eset, de ilyen volt például, amikor a kormányközeli propagandasajtó a Jobbik 2018-as miniszterelnök-jelöltjéről, Vona Gáborról azt kezdte el terjeszteni, hogy homoszexuális. Nyilvánvaló volt, hogy a hír hamis, mégis a megfelelő mennyiségű hírözön miatt ezt akkor is sokan elhitték.

A történetnek pedig innen nézve most is egy tanúsága van. Attól, mert valamiről sokat látunk, hallunk vagy olvasunk, az még nem biztos, hogy igaz. Mindig legyünk óvatosak!