Gulyás Gergely szerint ilyen a demokrácia

Az ATV-nek lehetősége nyílt arra, hogy interjút készítsen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

A legfontosabb, legérdekesebb elemeket kiválogattuk.

A 2022-s Országgyűlési Választások

Miután a miniszter közölte, hogy szerinte a 2021-es legnagyobb siker a futballban és az olimpián volt, kitért arra is, hogy nem hisz a közvélemény-kutatásoknak.

Senki számára nem lehet meglepő, hogy azt mondta, nem gondolja esélyesnek az ellenzéket 22 áprilisában.

„a választásokat kell megnyerni, nem a közvélemény-kutatást. A lényeg, hogy ‘22-ben azok térnek-e vissza, akik 2002 és ’10 között egyszer már bizonyították, hogy alkalmatlanok az ország kormányzására vagy pedig a polgári kormányzás folytatódik.”

– nyilatkozta a miniszter az ATV riporterének.

A Minimálbér

Az ATV riportere a GKI mérését idézte a miniszternek, mely szerint, a kis- és középvállalkozások 3 százaléka átlagosan 5 munkavállalót fog elbocsátani a 200 ezres minimálbéremelés miatt, ez 6000-7000 embert érinthet.

Gulyás erre elmondta, hogy azzal tudták a munkahelyek védelmét garantálni, hogy a szociális hozzájárulási adót 4 százalékkal csökkentették. A miniszter szerint ez technikailag a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás eltörlését és a szocho (munkáltatói járulékok) 2,5% -s csökkentését jelenti. Ezzel szerinte biztosítják azt, hogy a minimálbér-emelkedésből következő plusz bérteher kifizethető valamennyi munkaadó számára.

Márki-Zay veszélyes?

A riporter megkérdezte Gulyást, hogy veszélyesnek tartja-e Márki Zay Pétert. A következő párbeszéd zajlott le:

Gulyás: Az ellenzékre vagy a kormányra?

R.: Bármelyikre.

Gulyás: De, az egyikre igen. Az egyikre nagyon.

R.: Ezek szerint az ellenzékre…

Gulyás: Ez az ön megfejtése.

Novák Katalin köztársasági elnöknek jelölése

Államfőnek jelölték Novák Katalint, aki ezután le is mondott tisztségéről (jogutódja épp Gulyás lesz). Gulyás az interjúban arra a kérdésre, hogy miért Novák Katalinra esett a választás azt mondta:

„Azért, mert a több felmerülő jelölt közül Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés.”

Huxit, avagy kell-e nekünk az EU?

Az nem lesz, mármint Magyarország kilépése az Európai Unióból, ugyanakkor valószínűleg a helyreállítási alapról nem lesz megállapodás a választások előtt.

„A programokat elindítottuk, azokat kifizetjük, de ezek nem növelik a hiányt, mert azokat a pénzeket Brüsszelből ugyanúgy megkapjuk. Az előző évtizedben is előfinanszírozta a költségvetés az uniós projekteket, így ez semmilyen változást nem jelent az eddigi gyakorlathoz képest”

– mondta Gulyás, aki szerint a helyreállítási alapról már informálisan megállapodtak Brüsszellel.

Az is elhangzott, hogy Brüsszel nemcsak a családvédelmi törvényt kifogásolta, hanem mást is, de szerinte a Bizottság azért írt hozzá mást is, mert idézem:

„számukra is kínos az, ami történt egy olyan területen, ahol ők is tudják, hogy nincs hatáskörük. A családvédelmi törvény miatt visszaléptek az aláírástól, és Brüsszel úgy döntött, hogyha tud politikai segítséget adni a magyar kormány megbuktatásához, akkor megadja. Ezért a választások időpontjáig vélhetően nem fogják a helyreállítási alapot aláírni.”

Ezt hivatalosan senki sem mondta, de Gulyás szerint erre lehet következtetni a cselekedeteikből.

NERendszer

A Fidesz rendszeréről Gulyás Gergely így nyilatkozott:

„Akinek feltűnt, hogy egy választásra készülünk – alig több mint két éve volt az önkormányzati választás, fél évvel előtte európai parlamenti – az aligha lepődik meg a válaszon: ilyen a demokrácia.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.