2022-ben ezek lesznek a legjobb vonatutak

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fenntarthatóság napjainkban. Az utazás sokak életében a koronavírus járvány előtt óriási szerepet kapott.

Rengeteget lehetett repülni, itt Európán belül akár egy hétvégére is, de persze mindenki tudatában volt annak, hogy hiába sír szegény Greta Thunberg hetente a médiának, hogy drasztikus változtatásokra van szükség, mindenki nyugodt szívvel szállt repülőgépre, a pénztárca vastagságától függően. A COVID-19 járvány miatt viszont mindenki hazakényszerült a négy fal közé és volt ideje számot vetni a fenntartható utazási lehetőségekről.


A 2022-es menetrendek december 12-től lépnek életbe, viszont fontos, hogy a koronavírus járvány okozta bizonytalanságok miatt, lehetséges, hogy nem minden az eredeti tervek szerint indul el.
Az elmúlt egy évben Bécs volt a menetrendet érintő innováció koronázatlan királya, és ez előreláthatólag 2022-ben is folytatódni fog, hogy tovább erősítse státuszát, aminek értelmében az osztrák főváros Európa legjobb összeköttetésű városa a vasúti kapcsolatokat illetően. Bécs mellett még fontos újdonságokkal rukkolt elő olaszország és spanyolország is.


2022-ben ezek a legjobbnak nyilvánított vasútvonal Európán belül:

Egy éjszaka alatt Párizsból Bécsbe:


14-15 óra az út éjszaka változó menetrenddel. Heti háromszor indul ez a járat december 14-től. Párizsból Bécsbe kedden, pénteken és vasárnap lehet indulni, a visszaútra pedig hétfőn, csütörtökön és szombaton van lehetőség. Az NJ469-es vonat kora este indul a Paris Gare de l’Est állomásról. A Nightjet ugyanazon az útvonalon közlekedik, mint a kivonulása előtt jól ismert Orient Express. A Nightjet 469-es száma pedig nem véletlen, ugyanis az Orient Express utolsó útján a 469-es vonatot szállította. Fekvő helyes kocsi 59,90 Eurótól (kb 22 ezer forint) vasúti hálókocsiban pedig 94,90 eurótól (kb 35 ezer forint) lehet jegyet váltani.

Éjszakai út Amszterdamból Zürichbe:


11 óra 37 perc alatt el lehet jutni A-ból, B-be. A Hollandiából Ausztriába tartó új éjszakai vonatok sikere után Svájc ebben a hónapban új napi Nightjet rukkolt elő Amszterdamból Zürichbe. Kiváló csatlakozási lehetőségekkel bővítették az útvonalakat.

Ljubljanából Grazon keresztül Budapestre:


Mi is itt vagyunk.
8 óra 40 perc menetidő. December 12-től naponta elérhető a járat. Az jegy ára 40 euró ( 15 ezer forint). A Citadella névre hallgató vonatot már jódideje ismerjük, ezért ez nem újdonság, hogy Ljubljanából Budapestre közvetlen vasúti összeköttetéssel lehet utazni, azonban most kiegészült egy újdonsággal. Ez a nem megszokott útvonal kétszer is átlépi az egykori vasfüggöny vonalát. Egy nyári útra mindenképp tökéletes, mivel gyönyörű tájakat lehet csodálni az utazás közben. Ezen a vonalon igazán lehet érzékelni, hogy miként változott meg Európa az elmúlt harminc évben.


Madrid – Santiago de Compostela


3 óra 20 perces a menetidő. December 21-től napi négy járat közlekedik ezen a vonalon. A jegyárak másod osztályon 20,65 euróba (kb 7500 forintba), első osztályon pedig 36,60 euróba (14 ezer forintba) kerülnek.


Spanyolország lassan de biztosan építi és adja át a négysebességű vasúti hálózatát. Tavaly ősszel adtak át a Madrid-Galícia szakaszon 650 kilométernyi vasút vonalat, ebben a hónapban pedig ez további 120 kilométerrel bővült, így december 21-től így a Madrid Chamartin és Santiago de Compostela közötti utazási idő további 70 perccel csökkent. Egy évtizede az utazási idő még a duplája volt. Lassan de biztosan….


Genovától Nápolyig:


6 óra 40 perc a menetidő. A napi rendszerességű vonatok december 12-től indulnak. Az árak 59,90 eurótól (21 ezer forinttól) kezdődnek.

Ezek a lehetőségek, ha európában kalandozol kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy fenntarthatóbban és pénztárca barátabban utazzál. Persze semmi nem veheti fel a versenyt egy előre pár ezer forintért megvett repülőjegy árával, de ha fontos számodra a környezeted és nem sietsz sehova, ha most télen nem is, de a tavaszi-nyári- őszi időszakban van lehetőséged, válaszd a vasutat.

(The Guardian)