“Meg kell tanítani az embereket kiállni önmagukért” – Velencei-tó sztori II.

Horányi Tiborral, természetvédelmi aktivistával most zöld megközelítésből vizsgáltuk meg a Velencei-tó sorsát.


Az elmúlt időszakban számos felvetés volt, hogy miként lehetne megmenteni a Velencei tavat, ennek ellenére nem történik semmi. Mit lehet tenni civilként vagy egy alapítvány részeként, hogyha változtatni szeretnének a jelenlegi helyzeten, többek közt erről is kérdeztük Horányi Tibort.


Olyan jogszabályoknak kellene védeni ezeket a területeket, amik komoly felelősséget hárítanának a beruházókra vagy azokra az emberekre, akik azt gondolják, hogy ezekre a védett területekre bármilyen jellegű beruházás „megérné” a potenciálisan okozott kárt.


Meg kell tanítani az embereket arra, hogy kiálljanak önmagukért és hallassák a hangjukat

– mondta Horányi Tibor.

Ez manapság sajnos nagy hiányosság. Többek közt ezért is alapították az Alba Natura Alapítványt. Horányi Tibor hozzátette, hogy minden olyan hangra szükség van, legyen ez egy Facebook csoport, vagy jogi szervezet, aki azt gondolja, hogy nem jó irányba haladnak akár itt Velencén akár a további négy nagy tónál a történések. Nyomatékosította, hogy minden esetben ki kell az embereknek ki kell állniuk magukért és az ügyekért is. Sajnos nagyban nehezíti a helyzetüket az is, hogy kevés civil szervezetet hívnak be a felelős szervek a szakmai egyeztetésekre.


Mindamellett, hogy a Velence-tó óriási veszélyben van sajnos nem az egyetlen, melynek sorsa igencsak kétséges a potenciális beruházások miatt. Nem az egyetlen vízterület, ahol a nádast rendkívüli mértékben kiirtották.


Visszafordítható lesz ez a kár egyáltalán? Hány év alatt tudja magát regenerálni a halállomány, ha a beruházások miatt megnő a turizmus, milyen mértékben szennyezi a tó vizét a potenciálisan megnövekedő strandolók létszáma? Nádasok nélkül, ami a tó vízének tisztaságáért felel ez egyáltalán bekövezhet? Mindezekre a kérdésekre ad választ Horányi Tibor az Alba Natura Civil Alapítvány tagja.