Megnéztük és teszteltük a budapesti karácsonyi vásárokat

Idén is számos helyszínen látogathatunk el a karácsonyi vásárokra, most megnéztük, melyik helyszínen milyen árusokkal találkozhatunk, kell-e védettségi igazolvány, valamint mennyire kell a zsebünkbe nyúlni, ha innánk egy bögre forralt bort.

Szent István tér / Bazilika

A bazilika körül kialakított vásár meglehetősen érdekes elrendezést kapott, mivel egy részét bárki látogathatja, a téren lévő bódékat viszont a népszerű időpontokban csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, amit nem kevés sorbanállás előz meg.

16:30-tól a bazilikára kivetített fényfestést is megnézhetünk, de itt is van korcsolyapálya. Az árak változók, hiszen számtalan vendéglátóegység árul ételt és meleg italt egyaránt. A sült gesztenye például 1500 Ft.

Nagy negatívum, hogy a védettségi igazolvány lassú ellenőrzése miatt hatalmas sor torlódik fel, szombat este negyed óra alatt sem sikerült bejutni a kerítéssel elkerített részre. Ráadásul a Sas utcai beengedőpontnál az autóúton kell várakozni a bejutáshoz, ahol a forgalmat erre az időszakra sem zárták le, ami ebben a formában rendkívül balesetveszélyes.

További részletek itt: https://adventbazilika.hu/hu

Szentlélek tér (Óbuda)

Ha valaki elkerülné a belvárosi tömeget, de mégis átélné az advent hangulatát, annak mindenképp érdemes a Szentlélek téri vásárba ellátogatni.

A vásár látogatása védettségi igazolványhoz kötött, viszont cserébe ingyenes korcsolyapályát és számtalan programot is kapunk.

A jégpálya mindenki számára díjmentesen látogatható hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 8:00 és 20:00 között, pénteken és szombaton pedig 8:00 és 22:00 között. Az sem probléma ha valakinek nincs korcsolyacipője, ugyanis 35-is méretig 600 Ft-ért, a felett pedig 800 forintért bérelhetünk alkalmanként.

A kerület ezúttal kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre is, ugyanis repoharakban vásárolhatunk italokat. A pohár ára 350 Ft, melyet a kijelölt visszaváltó standnál visszaadhatjuk.

A forraltbor 300 Ft-tól 400 Ft-ig terjedt deciliterenként. A hamburger 2000 Ft, a tapasz tál 2500. Egy kisebb adag császármorzsa 1100 Ft porcukorral, 1400 Ft pedig valamilyen öntettel. Kézműves sört is ihat, aki a hidegben is azt kívánja, ami 700 Ft-tól elérhető korsónként.

További részletek itt: https://www.adventobudan.hu

Vörösmarty tér

Ha adventi vásár, akkor talán legtöbbeknek kapásból a Vörösmarty tér jut eszébe, pedig ahogy a fentiekben is bemutattuk, van más alternatíva is. A téren ráadásul az árusítóhelyek a védettségi igazolvány ellenőrzése miatt körbekerítésre került, a kordonok miatt pedig jelentősen kevesebb árusítónak jutott hely.

Az árak hasonlóak a több helyszínhez, egy forraltbor 900 Ft (ez esetben ez itt 3 dl), ahogyan egy korsó sör is szintén 900 Ft.

További részletek itt: https://budapestikaracsony.hu

Hunyadi tér (6. kerület)

Ingyenesen korcsolyázhatnak a 6. kerület lakosai a lakcímkártya felmutatásával egészen 2022. január 30-ig hétköznap 15 órától 20 óráig, valamint hétvégén és a téli szünetben 10-től 20 óráig.

A Westend tetőkertjén található jégpálya 2021. november 15. és 2022. január 31. között naponta 12 órától – a karbantartási időt kivéve – este 20, illetve 22 óráig várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat. A terézvárosi lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával ingyenesen vehetik igénybe ezt a lehetőséget is. Részletek a Westend honlapján.

Szombaton ráadásul nem csak korcsolyapálya, de piac is várja az érdeklődőket, ahol kézműves árukat, süteményeket, mézeket, de még növényeket és szörpöket is lehet vásárolni a hagyományos piaci portékákon felül.

Várkert bazár

Az adventi vasárnapokon a látogatók kortárs iparművészeti vásáron ismerhetik meg a hazai ékszertervezők, keramikusok, grafikusok és iparművészek új kollekcióit, friss ötleteit. Ráadásul 10:00 és 18:00 között félóránként betlehemi játékot is megnézhetnek a Neoreneszánsz kertben, ahol ezen felül a gyerekek szülői segítséggel kipróbálhatják a 40 méter hosszú fakutya pályát, betlehemeseknek öltözhetnek a fotófal előtt. A kézműves foglalkozáson természetes anyagokból, régi falusi játékokat készíthetnek.

További részletek itt: https://varkertbazar.hu/hirek/advent-a-varkert-bazarban-0