Újabb szigorításokat jelentett be a Kormány

Csütörtökön a szokásostól eltérően, délután 3-kor tartotta meg Guylás Gergely a Kormányinfót, ahol már előre lehetett számítani, hogy szigorításokat vezetnek be a növekvő fertőzöttek száma miatt. Ismét kötelező lesz a maszk szombattól, iskolákban az igazgatók dönthetnek erről. Lesz oltási hét is az egészségügyi intézményekben, ahol regisztráció nélkül is oltatnak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy 6 013 000 ember kapta meg legalább az első oltást, de a harmadik oltásig csak kevesen jutottak el. A matematikusok előrejelzése szerint november végén, december elején fog a negyedik hullám tetőzni.

Védettséget csak az oltás ad, amit a miniszter szerint a nemzetközi példák is alátámasztanak.

A kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltás felvételét, amit a negyedik hónaptól lehet és a második oltást követő hét hónapon belül indokolt beadni. Szerinte a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát és ha ez megtörténik, akkor a negyedik lehet az utolsó hullám.

Zárt térben ismét kötelező lesz a maszk használata. Csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni a 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás is – jelentette be Gulyás.

A maszkviselési kötelezettség péntek éjféltől lép életbe, amit üzletekben, levéltárban, múzeumban, színházban és moziban is kötelező lesz hordani. Minden olyan üzlethelységben kötelező lesz a maszk viselése, ahol egyszerre több, mint 5 fő tartózkodhat egy időben.

Az iskolákban az iskolaigazgató dönti el, hogy kötelező lesz a maszk viselése.

A miniszter elmondta, hogy 5 féle oltás közül lehet választani, csak a Szputnyik fogyott el, minden más rendelkezésre áll, összesen több, mint 9 millió vakcinával.