Megállapodást írt alá az LMP és Márki-Zay Péter egy zöld kormányprogram érdekében

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke közös sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, ahol elmondták, hogy elsődleges feladatunk, hogy az élhetetlen környezettől megvédjük magunkat. Ennek fényében nyilatkozatot írnak alá, hogy Magyarországon egy zöld útra állítsák a 2022-ben felálló új kormányzás alatt. Önálló zöld minisztériumot is terveznek.

Elsődleges ilyen cél, hogy Magyarországot egy fenntartható pályára állítsák és vállaljuk az EU-s megállapodásokban foglaltakat is. Kiemelten fontosnak tartják, hogy megvédjék  a zöldfelületeket, vizeinket és csökkenteni kell a légszennyezettséget, mely miatt évente több ezren halnak meg Magyarországon is.

Önálló klímavédelmi minisztérium is felállításra kerül az LMP társelnök elmondása szerint.

Ezen célokat erősítette meg Márki-Zay Péter is. Szerinte minden politikai oldal osztozik egy olyan zöld minimumban, ami a fenntartható életmódhoz vezet. Sok részletkérdés van szerinte, amiben nem értenek egyet a különböző pártok, akik közös kormányzásra készülnek, de abban konszenzus van, ami a felsorolt zöld ügyekre vonatkozik.

A valódi rezsicsökkentés kapcsán elmondta, hogy az a legtermészetbarátabb energia, amit nem kell megtermelni, így fontos, hogy saját energiatermeléshez juttassák a rászorulókat hőszivattyúk vagy napelemek segítségével.

Márki-Zay elmondta, hogy szerinte a megállapodásban foglaltak tekintetében konszenzus van és azt a kormányprogramba be fogják építeni.