Több százezer vakcinát adományoz el Magyarország

Kótaj, 2021. március 19. Az asszisztens kiveszi a hûtõszekrénybõl az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelõjébe 2021. március 19-én. MTI/Balázs Attila

Hétfő este Szijjártó Péter külügyminisztere a közösség oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország.

A magyar diplomácia afrikai útjára készülő vezetője utazása előtt, a Ferihegyi repülőtéren arról beszélt, hogy a vakcina-beszerzésekkel kapcsolatos tavalyi döntéseknek és az idén végrehajtott gyors oltási kampánynak köszönhetően Magyarország jelenleg abban a helyzetben van, hogy aki akarja, felveheti az oltást.

Azt mondta: „van elég oltásunk az első, második, harmadik oltáshoz, van biztonsági tartalékunk is„, sőt „Magyarország megteheti, hogy segít azon országoknak, amelyek nehéz helyzetben vannak” – hangsúlyozta.

Így az itthon fel nem használt oltóanyagokat segítségül tudjuk adni az afrikai országoknak. A kormány döntését ismertetve Szijjártó Péter bejelentette: ezen a héten 800 ezer oltóanyagot visznek Ghánába, valamint további 300 ezer vakcinát Ruandába. Szijjártó Péter jelezte, hogy a Ruandában szerdán adja át a vakcinaadományt.

Az afrikai ország felé tartó úton egy rövid látogatást tesz a Seychelle-szigetek fővárosában, Victoriában, ahol az ottani orvosok és szakápolók magyarországi továbbképzéséről tárgyalnak, valamint turisztikai megállapodást is kötnek.

A kormánypárti politikus további programjait ismertetve közölte, hogy Ruandából Törökországba repül, ahol részt vesz a Türk Tanács külügyminiszteri tárgyalásán, majd az azt követő pénteki csúcstalálkozón is. Tájékoztatása szerint a Türk Tanács eseményén újabb 200 ezer darabos vakcinaadományt ad át Magyarország, miután a tanács országai arról döntöttek, hogy közösen is támogatják az afrikai országokat a járvány elleni védekezésben.

Mindeközben Magyarországon továbbra is rendkívül lassú mértékben növekszik az oltottak száma, ami a sikertelen népszerűsítő kampánynak, valamint annak is köszönhető, hogy több százezren vették fel az oltást annak reményében, hogy azáltal később biztosított lesz számukra a szabad mozgás Európában. Mint ismeretes, a kínai és az orosz vakcinával oltott személyek továbbra sem utazhatnak országhatáron kívülre az engedélyek hiánya miatt. Pedig egy nyár elején adott interjúban Hollik István és Dömötör Csaba is azt állította, már nyáron lehetséges lesz az említett oltásokkal is a szabad utazás.

MTI/Jövő TV