Dobrevvel elszaladt a ló , Márki-Zay higgadt maradt, kicsit beszéltek a programokról is

A korábbi hatpárti megállapodás értelmében október 13-án este ismét élő miniszterelnök-jelölti vitát szerveztek az RTL Klub csatornáján, ahol Dobrev Klára és Márki-Zay csapott össze. Dobrev Klára a vita elején leszögezte, hogy szakpolitikai kérdésekről szeretne vitázni, ehhez képet csak Márki-Zay Péter ekézésére szánt időt, ezzel egy szörnyű populista politikus bújt ki belőle. A jelöltek a vita végén beszéltek kicsit a programokról is.

Erős nyitással indult a vita, ahol Dober Klára hazugsággal vádolta meg Márki-Zay Pétert, aki szerint voltak zsarolások a DK részéről. Dobrev hozzátette: Péter, nem vagy alkalmas miniszterelnöknek.

Dobrev ezt követően újabb hazugsággal vádolta meg Márki-Zayt, mert szerinte támogatja az alapjövedelmet. Dobrev ezt követően támadó pozíciót vett fel és kijelentette, szerint nem bírja az MMM jelöltje a politikai nyomást. Márki-Zay erre sokkal higgadtabb hangnemben azt nyilatkozta, szerinte Dobrev alkalmas, de nem tudja legyőzni Orbán Viktort.

A DK jelölte kiemelte, hogy szeretne szakpolitikai kérdésekről beszélni, bár ehhez képest eddig csak Márki-Zay ekézésére szánta idejének egy jelentős részét a vita kezdete óta. Az MMM jelöltje válaszában kijelentette, a választási időszak után majd nyilvánosságra hozzák a bizonyítékaikat, amivel világossá válik, hogy a kampányidőszak alatt nem terjesztettek hazugságokat.

Dobrev Klárával az idő előrehaladtával egyre inkább elszaladt a ló, már arra szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy tegyen feljelentést a DK zsarolásai miatt. Ezt követően olyan hazugságokat is elmondott, miszerint szerinte Péter Stop Dobrev! kampányt indított. A DK jelöltje az MMM elnökének Partizános vitáját is kritizálta, ahová egyébként ő maga nem mert bemenni interjút adni (itt immáron 8 perce csak Márki-Zay Pétert ekézi a 32 perces időkeretéből, miközben a vita elején kijelentette, hogy szakpolitikai kérdésekről szeretne vitázni).

A DK jelöltje szerint Márki-Zaynak nem sárdobálással kellene foglalkozni, miközben ezt a vita során eddig csak ezt tette jelölttársával szemben. Végül Dobrev kirohanását Márki-Zay Péter zárta le, aki odalépett a miniszterelnök-jelölthöz és kezet fogott vele, egyben kijelentette, ha a DK jelöltje nyeri meg az előválasztást, mindenben támogatni fogja őt.

Márki-Zay szerint azért van szükség egy független civil jelöltre, mert ő lenne a garancia, hogy a pártok a négy éves ciklus alatt ne egymás leuralásával, hanem a programok megvalósításával foglalkozzon. Dobrev természetesen erre is tudott kontrázni, ismét odaszúrt ellenfelének és még mindig nem sikerült semmit elmondani, mit tenne kormányon, pedig az ideje vészesen fog és ő maga jelezte, hogy ezekről szeretne beszélni.

Az MMM jelöltje ezzel szemben a programalkotásról, annak folyamatáról és a civil szervezetek bevonásáról beszélt. Dobrev reakciójában kifejtette, hogy nem most van itt az ideje a pozíciók osztogatásának, pedig semmi ilyen el sem hangzott Márki-Zay Pétertől, aki ki is javította a DK jelöltjét abban, hogy nem kormányzati, miniszteri pozíciókat osztogatott, hanem szakértőket javasolt az új kormány munkájához.

A két jelölt abban egyetértett, hogy új alkotmányra lesz szükség, amit szerintük népszavazással lehetne szentesíteni. Ennek kidolgozására neves szakembereket fognak felkérni. Márki-Zay Péter szerint ennek kidolgozását már idén meg kell kezdeni.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy a Fidesz elkezdett félni, mert látja milyen sok fiatalt sikerült aktivizálnia, ezért a lopást magasabb fokozatra kapcsolata. Dobrev erre csak annyit kontrázott, hogy szerinte a Fidesz nem Márki-Zay Pétertől fél, hanem az ellenzéktől, bár ezt az elmúlt napok kormányzati kommunikációja elég erősen cáfolja, hiszen Dobrev felé jócskán csak dicséret hangzott el.

Az elszámoltatás kapcsán Dobrevre reagálva előkerült Tóth Csaba neve is, ugyanis az MMM jelöltje felhívta a figyelmet, hogy a DK korábban egy korrupt jelöltet támogatott, de reméli, hogy idővel a 2010 előtt kellemetlenségeket is felül tudják írni. Dobrev szerint ezek csak vádaskodások, de érdemi cáfolat nem hangzott el.

Sokat kellett várni, de végül vita is volt a programokról.

Az adózási kérdések kapcsán a DK jelöltje elmondta, hogy kétkulcsos adórendszert vezetne be, mire Márki-Zay csak annyit reagált, hogy szerinte mindegy hány kulcsos adórendszert vezetnének be, de adót nem szabad emelni. Az MMM jelöltje szerint az áfacsökkentéssel nem csökkennének a termékek árai, egyben elmondta most nehéz a pénzügyekre és elsősorban az adócsökkentésekre ígéretet tenni, mert nem fogják tudni, mennyi pénzzel és tartozással veszik át kormányváltás esetén az államkasszát.

Az egészségügy kapcsán Márki-Zay Péter elmondta, azonnali béremelésre van szükség, hogy ne vándoroljanak el az egészségügyből külföldre. Dobrev Klára szerint egy év alatt 3000 új egészségügyi dolgozót kell a rendszerbe vinni, bár kérdés hogyan, mert ennyi embert nem képeznek az összes magyar egyetem egészségügyi képzésein. Arra reagálva, hogy a DK egyik politikusa, László Imre elmondta, hogy a kórházak felét be kellene záratni, csak annyit mondott, hogy ő az emberekhez közelebb vinné az egészségügyi szolgáltatást. Hogy ezt hogy tenné meg, nem derült ki.

Márki-Zay Péter erre csak annyit reagált, nem szabad a 2010 előtti kellemetlen időszakot felidézni és olyan jelöltet kell most is választani, aki nem azt az időszakot képviseli. Itt nyilván arra gondolt, hogy a Gyurcsány-korány alatt is számtalan kórház zárt be és vizitdíjat is bevezettek.

A pedagógusok béremeléséről Dobrev Klára annyi mondott, hogy két éven belül rendeznék a béreket és az alapbérüket a minimálbérhez igazítanák, valamint az első diploma megszervezését is ingyenessé tenné. Szerinte a mostanihoz képest dupla annyi fizetést érdemelnének meg a pedagógusok. Márki-Zay Péter azt mondta, nem szeretne felelőtlenül ígérgetni, de a szabad tankönyvválasztást és új tantárgyak bevezetését is javasolni fogja, így például a pénzügyi alapismereteket is, de fontosnak tartja, hogy az alapítványokba kiszervezett intézmények visszakerüljenek állami kézbe.

A demográfiai helyzetre reagálva Márki-Zay Péter elmondta, hogy a támogatásokat fent kell tartani, amit a Fidesz bevezetett, de úgy kell alakítani, hogy a szegényebbek jussanak hozzá elsősroban azokhoz. Dobrev szerint a Fidesz támogatáspolitikája elhibázott és sok dolguk lesz annak átalakításával.

A környezetvédelem ügyében elmondta Dobrev Klára, hogy az EU-ban azt szorgalmazzák, hogy radikális változások következzenek be. Ilyen a társasházak és lakóházak szigetelése, hogy csökkenjen a hőkibocsájtás. De ilyen a közlekedés, azaz a tömegközlekedésre történő átszoktatás, valamint az erőművek kérdése, hogy azokat korszerűsíthessék, tehát azt nem záratná be.

Márki-Zay Péter erre azt reagálta, sokat konzultát Szél Bernadettel és Jávor Benedekkel is a felmerülő kérdésekről, mert a jövő vagy zöld lesz vagy nem lesz. Szerinte az emberek nem felelőtlenek, ezért ha a levegőszennyezés miatt korlátozásokat vezetnek be, akkor el fogják fogadni. Visszavezetne a kötelező betétdíjat is, hogy a környezetünket tisztábban tartsuk. Hódmezővásárhelyen ők ingyenessé tették a buszos közlekedést, szerinte hasonló intézkedésekkel lehetne javítani a levegő minőségét.

Kiemelt kép: RTL Klub