Vécére szoktattak teheneket, hogy védjék a környezetet – videó

Már általános iskolában is tanultuk, hogy az egyik legnagyobb környezetkárosító jelensége, a tehenek szellentése. Ennek a problémának a kiküszöbölésére már érkeztek ötletek, ilyen például a „tehéngáz” az állat hátára szerelt tartályba vezetése.

forrás: inhabitat.com

A tehénnek azonban nem csak a szellentése, de a vizeletének is komoly környezetkárosító hatása van. Ugyanis magas a nitrogéntartalma. Így ha az állatokat sikerülne rászoktatni egyfajta vécé akár csak részleges használatára, azzal már komoly mennyiségű vegyi anyagtól sikerülne megóvni a környezetet.

Lehet megoldás, bár nem egyszerű

Azonban Új-Zélandon nemrég azzal kísérleteztek egyes kutatók, hogy a teheneket vécére szoktassák.

Az Auckland Egyetem két munkatársa, Lindsay Matthews és Douglas Elliffe német kollégáikkal végzett munkája során arra jutott, hogy a borjak nagy része megtanítható vizelete visszatartására.

A rászoktatás folyamata úgy zajlott, hogy amikor a borjak nem a vécét használták, a nyakörvük rezegni kezdett. Mikor viszont a latrinának kialakított, világoszöldre festett karámban vizeltek, jutalomfalatokat kaptak.

„Sokan így szoktatják bilire a gyermeküket – rárakják őket, megvárják, hogy pisiljenek, majd jutalmat adnak neki. Úgy látszik, hogy ez a borjakkal is működik” 

– mondta Matthews.

„Ha csak a vizelet tíz-húsz százalékát be tudnánk gyűjteni, már az elég lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a nitrátszennyezés jelentős csökkentésére” 

– tette hozzá.

A tizenöt napos tréning mondhatni, sikerrel zárult. Eredménye az lett, hogy a vizsgált állatok háromnegyede, négyből három alkalommal már a vécét használta.