Karácsony Gergely szerint a főváros még idén dönthet az alacsony kibocsátású zónákról

A Greenpeace Magyarország a mai napon átadta Karácsony Gergely főpolgármesternek Tiszta levegőt! petícióját, amelyben közel 45 000 ember követeli, hogy a városvezetés kezdje el fokozatosan kitiltani a szennyező járműveket Budapestről, és segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlesztését a fővárosban. A levegő tisztaságáért azonban nem elég települési szinten cselekedni: kormányzati szándékra is szükség van ahhoz, hogy a magyarok egészségesebb levegőt szívhassanak. A Greenpeace ezért mind városi, mind kormányzati szinten konkrét és érdemi levegőtisztasági intézkedéseket vár.

2021 júliusára már közel 45 ezer ember emelte fel a szavát a tisztább, egészségesebb levegőért Budapesten. A Greenpeace Tiszta levegőt! petícióját aláíró tízezrek azt várják a budapesti városvezetéstől, hogy

  • fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, 
  • vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból,
  • fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban. 

A petícióban szereplő céldátum a szennyező járművek kitiltására 2026. szeptember 1., de a fokozatos kitiltás ütemtervének meghatározását a Greenpeace és az aláírók a fővárosi vezetéstől várják.

„A szennyezett levegő miatt évente több mint 13 000 magyar hal meg idő előtt, amivel Magyarország az egyik legszennyezettebb levegőjű tagállam az Unióban. Nincs mire várnunk a szennyező járművek kitiltásával, emberéletekkel játszunk. Ezt sem a fővárosi vezetés, sem a kormány nem nézheti tovább tétlenül” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország levegőtisztasági szakértője.

Az Európai Közegészségügyi Szövetség friss tanulmánya szerint a légszennyezés elleni városi fellépés leghatékonyabb eszköze a szennyező járművek kiszorítása, azaz az alacsony kibocsátású zónák vagy útdíjak bevezetése. Ezzel szemben Magyarországon a kormány nem teszi lehetővé, hogy a városok saját hatáskörben útdíjat vezethessenek be a szennyező járművek korlátozására.

Budapest főpolgármesterének azonban még így is komoly felelőssége és mozgástere van arra, hogy a főváros légszennyezettsége ellen fellépjen. Első lépésként Karácsony Gergely saját, választások előtt tetit ígéretéhez híven Budapest bizonyos részeiről tudná kitiltani a szennyező járműveket. Ezt a budapesti lakosok is várhatóan támogatnák. Egy 2018-as reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a fővárosiak toronymagasan leginkább a légszennyezés miatt aggódnak a környezeti ártalmak közül. 

A Greenpeace 2021 elején nyílt levélben fordult a főpolgármester mellett a kormányfőhöz is, hogy mindketten lépjenek fel a magyarok millióinak életminőségét megkeserítő környezeti ártalom, a légszennyezettség ellen. A megkeresésre egyik fél sem reagált. A kormányzat továbbra is adós 2020-as ígéretével, mely szerint korlátozza a szennyező járművek importját. A kormányzat nem jeleskedik továbbá a városi tömegközlekedés fejlesztésének támogatásában sem. Sőt az önkormányzatoktól oly mértékben vont el pénzt, hogy szinte ellehetetlenítette a közösségi közlekedés színvonalas működtetését.

A Greenpeace Magyarország azt várja Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy mihamarabb hozza nyilvánosságra a szennyező járművek kitiltására vonatkozó ütemtervét, és ismertesse terveit, hogy mikor és milyen lépéseket kíván tenni a fenntartható mobilitás fejlődéséért és terjedéséért Budapesten. A zöld szervezet továbbá azt várja Karácsonytól mint a választáson induló miniszterelnökjelölttől, hogy ismertesse levegőtisztasági terveit kormányra kerülése esetére is.

A városvezetők és a kormány elégtelen intézkedései miatt minden nappal tovább romlik a magyar emberek egészsége. A koronavírus-járvány is súlyosabban érintette azokat, akik rossz levegőben élnek. Az egészségtelen levegő miatt saját, valamint gyermekeink jövője van veszélyben. 

Karácsony Gergely megköszönte a Greepeacenek, hogy tematizálja a közéletet a levegőszennyezésé témájával. Szerinte a korszerűtlen fűtésmódban már sikerült áttörést elindítani, mivel a fővárosban már betiltásra került az avarégetés és ez a folyamat az agglomerációban is egyre inkább elterjed. A korszerűtlen autópark a fővárosban és az ország útjain is hatalmas problémát jelentenek, ami ellen Karácsony szerint szintén fel kell lépni. Elmondta, hogy a koronavírus miatt a közösségi közlekedést hátrahagyva egyre többen ülnek autóba, amivel hosszútávon a főváros nem fog tudni megbirkózni.

A főpolgármester elmondta, hogy Budapest csatlakozott ahhoz a nemzetközi partnerségekhez, amik hozzájárulnak ahhoz az európai kezdeményezéshez, hogy céldátumot tűzzenek ki a belső égésű motorral hajtott gépjárművek üzembehelyezésére és a korszerűtlen besorolású autók kivezetésére. Itt kihangsúlyozta, hogy olyan stratégiát kell alkalmazni, ami nem sújtja az anyagilag hátrányos helyzetű családokat, akik anyagi lehetőségeik miatt nem tudtak korszerűbb gépjárművet vásárolni.

„Céljaink azonosak és szeretnénk a várost fejleszteni annak érdekében, hogy egyre kevesebb ember gondolja, hogy csak autóval lehet közlekedni a városban” – jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint alacsony kibocsátású zónákat kell kijelölni, amihez egy értelmes céldátumot kell kijelölni bizonyos városrészekben. Az erről szóló javaslat még az idén a fővárosi közgyűlés elé fog kerülni.