Jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben a homofób pedofiltörvény miatt

A homofóbtörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben – jelentették be az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Brüsszelben. Írta meg a hvg.

A csütörtökön bejelentett eljárás hat ponton állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi joganyaggal. Ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, valamint az adatvédelmi szabályozással is szembemegy a magyar jogszabály néhány pontja.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, mert a magyar hatóságok arra szólították fel a kiadót, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. 

Az EB szerint ez sérti a kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozza.

Továbbá kifogásolták, hogy a magyar hatóságok nem tudták elmagyarázni, hogy az LMBTQ-tartalom hogyan érinti hátrányosan a gyermekek fejlődését.

A homofób modósítókkal teleírt pedofiltörvényt még július közepén szavazta meg az országgyűlés. A törvény ellen több tüntetést is szerveztek. A törvény elfogadása után a Sándor-Palota előtt is volt tüntetés, ahol azt szerették volna elérni, hogy Áder János ne írja alá a törvényt. De ez is sikertelennek bizonyult.

A kormánynak két hónapja van válaszolni a jogsértési eljárásra. Az Európai Bíróság viszont eljárást indított Lengyelországgal szemben is, az LMBTQ-mentesnek kikiáltott zónák miatt.