Kommunikációs kérdés a harmadik adag oltás Thaiföldön

Kiszivárgott Thaiföldön egy egészségügyi minisztériumi dokumentum. Eszerint nem szabadna harmadik oltást adni az egészségügyi dolgozóknak a nyugati, mRNS-alapú vakcinákból. Az indoklás szerint azért, mert az csökkentené a kínai Sinovac vakcina iránti bizalmat – számolt be a Reuters.

Egy belső egészségügyi minisztériumi memo (amelyet azóta széles körben megosztottak a közösségi médiában) tartalmazta egy meg nem nevezett tisztviselő észrevételét, aki azt javasolta a hatóságoknak, hogy ne adják meg a Pfizer-BioNTech vakcina emlékeztető oltását az élvonalbeli egészségügyi dolgozóknak. Azzal érvelt, hogy egy ilyen lépés elismerné, hogy a Sinovac oltás nem hatékony.

A kiszivárgott dokumentumban több egészségügyi szakértő is azt írja, hogy harmadik oltásként minél előbb be kellene adni az egészségügyi dolgozóknak a Pfizer vakcinájából. 

Igaz, vagy hamis?

A dokumentumot a thai egészségügyi miniszter, Anutin Charvinakul valósnak ismerte el. Az egyik vezető egészségügyi tisztviselő, Opas Karnkawinpong azonban az újságíróknak azt mondta, hogy a dokumentum nem igazi. Ezzel ellentmondott az egészségügyi miniszter korábbi kijelentésének.

A kiszivárgott anyag mégis hiteles lehet, hiszen arra késztette a híres thai egészségügyi szakértőket, köztük az orvosi tanács egyik legfőbb tisztviselőjét, hogy adják be az egészségügyi dolgozóknak a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltást.

Az „Adj a Pfizer-t az egészségügyi személyzetnek” hashtag hétfőn több, mint 624 000 tweettel jelentkezett a thaiföldi Twitteren.