Húsz év börtön környezetkárosításért

Az olasz bíróság hétfőn 22, illetve 20 év börtönbüntetésre ítélte az Ilva acélgyár volt tulajdonosait, Fabio-t és Nicola Rivát. A testvérpár gyára mintegy fél évszázadon keresztül ontotta magából a rákkeltő, mérgező anyagokat a környékre. – írja a Reuters

Európa egykori legnagyobb acélgyártójaként a gyár több, mint fél évszázada halálos rákkeltő dioxinokból és ásványi részecskékből álló anyagot bocsátott ki, amely az orvosok szerint a szomszédos Taranto városában rákbetegséget okozott.

Az öt évig tartó tárgyalás lezárásaként a tarantói bíróság börtönbüntetést adott át az Ilva ex-vezetőinek, tanácsadóknak és helyi politikusoknak, köztük a Puglia régió volt vezetőjének, Nichi Vendolának, aki 3-1 évet kapott.

Valamennyi vádlottnak automatikusan joga van két fellebbezéshez, még mielőtt a büntetés jogerősre emelkedne.

A Riva testvérek tagadják a szabálytalanságokat. Ügyvédjeik pedig azt állították, hogy sokat költöttek a környezetvédelmi normák tiszteletben tartására.

„A Riva család folyamatosan nagy összegű tőkét fektetett az Ilvába az üzemek fejlesztése és az előírásoknak megfelelő működés érdekében” – mondta Luca Perrone ügyvéd.

Nicola „Nichi” Vendola – Puglia tartomány elnöke – közleményt adott ki, amelyben tagadta a jogsértéseket és azt mondta, hogy fellebbezni fog. „Olyan ez, mint egy fejjel lefelé fordított világban élni, ahol azokat, akik Taranto érdekében dolgoztak, bizonyítékok nélkül elítélik.” – mondta.

Rinaldo Melucci, a város polgármestere üdvözölte a döntést, mondván, hogy Taranto évek óta „haszonszerzés céljából” „mészárlást” szenvedett. „Ma az olasz állam felismerte Taranto szenvedéseit, felismeri az acél érdekében elkövetett visszaéléseket” – mondta Melucci nyilatkozatában.

Az Ilva károsító hatása

Az Ilva az 60′-as években vert gyökeret Pugliában, Olaszország csizmájának sarkában, az elszegényedett déli iparosítás kormányzati törekvéseinek egyik részesekét. Működésének csúcspontján évente több mint 10 millió tonna acélt termelt, de a bírák 2012-ben beavatkoztak. Azt mondták, hogy meg kell sokkal kevésbé károssá kell alakítani, vagy le kell állítani. Azt állították a bírák, hogy a Riva család elősegítette egy környezeti katasztrófa kibontakozását.

A regionális egészségügyi hatóság 2016. évi jelentése kiemelte az Ilva Tarantóra gyakorolt ​​hatását. Kimutatta, hogy a tüdőrákban meghaltak aránya a normálistól körülbelül 30% -kal magasabb. A légzőszervi megbetegedések halálozása meghaladja az átlagot. Az Ilva dolgozóinak 41% -kal nagyobb valószínűséggel alakul ki gyomorrák, és 72% -kal nagyobb valószínűséggel pleurális rák.

A kormány 2015-ben átvette az irányítást mintegy 16 000 munkahely megőrzése érdekében. 2018-ban megállapodást kötött az üzem értékesítéséről az ArcelorMittal-al 2018-ban. Ezt azonban újratárgyalják és az állam lesz valószínűleg a fő részvényes. Ez azért lesz így, mivel a környezeti aggályok továbbra is fennállnak a gyárral kapcsolatban.

A bíróság hétfőn kijelentette, hogy az üzemet le kell foglalni, azonban ezt csak akkor hajthatják végre, ha a hosszadalmas fellebbezési eljárás lezajlott.