Tüntetők fogadták Orbánt Angliában

Orbán Viktor a brit miniszterelnöki rezidencián tárgyalt pénteken Boris Johnson, brit kormányfővel. A magyar miniszterelnök mindössze a második EU-s vezető, akit fogadott Johnson a brexit óta.

A brit baloldal keményen bírálta Johnsont amiatt, hogy meghívta Orbán Viktort. Általuk rendszerint „szélsőjobboldalinak, antiszemitának és iszlám gyűlölőnek” van nevezve.

A Brit miniszterelnök a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy jelentős aggályai vannak a magyarországi emberi jogokkal, többek között a nemek közötti egyenlőséggel, az LMBTQ-jogokkal és a média szabadságával kapcsolatban.

„A vezetők számos külpolitikai kérdést is megvitattak, köztük Oroszországot, Fehéroroszországot és Kínát. A miniszterelnök arra bátorította Magyarországot, hogy használja befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítására.” – nyilatkozta a Brit minsizterelnök szóvivője.

A brit párt előző vezetője, Jeremy Corbyn Twitter-posztja Orbán Viktor fogadtatásával kapcsolatban:

|Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnökét, Orbánt Viktort holnap fogadja Boris Johnson, Nagy-Britanniában. Nem szabadna ide hívni. Antiszemitizmusa, iszlamofóbiája, a migránsok és más kisebbségek elleni fellépése nem üdvözlendő.|

A találkozót megelőzően a Downing Street 10. előtt egy pártíz fős tüntetés is volt Orbán ellen. A tüntetésen főként brit antirasszisták, illetve egy marék magyar ellenzéki vett részt a helyszínen készült fényképek alapján. – írja a Telex. A lap olvasói egy képet is küldtek:

„Boris Johnson magyar kollégáját, Orbán Viktort, Joe Biden heves kritikusát és Kína szövetségesét fogadja pénteken(…)A szoros kapcsolat kockázata Johnson számára egyértelmű, tekintve, hogy a Biden-kormány gyakran Magyarországot olyan totalitárius rezsimként jellemezte, amely túl közel áll Kínához.” – Írja a Guardian.