Orbán: Már mindenkinek van vakcinája Magyarországon

Péntek reggel van, vagyis a miniszterelnök a kedvenc rádiójának a kedvenc műsorában szerepel, vagyis a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország műsorában.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely közölte, hogy a hétvégére elérhetjük a 4 millió beoltottat, úgyhogy a kormányfő az elért eredményekről és velejáró enyhítéseiről, valamint a jövőbeni tervekről is beszélt. Na meg az oltásellens ellenzékről.

Orbán Viktor elmondta, hogy ma elérjük a 4 milliót, ezért szombattól éjfélig kell hazaérnünk, és a boltok vendéglátóhelyek 11-ig lehetnek nyitva. Aki pedig rendelkezik védettségi igazolvánnyal, azok elmehetnek moziba, színházba, edzőterembe és állatkertbe.

Számbavették a rendelkezésre álló oltóanyagokat, ezért a 16-18 éveseket is oltathatják, de csak Pfizerrel és csak az érettségi után. Ezért viszont az ő számukra félre kell tenni a Pfizer vakcinákat.

Ma még tudunk oltani Pfizerral, de holnaptól már nem.

A miniszterelnök beszélt a hétvégi teraszrohamról, amelyre azt mondta, hogy felelősségteljesen kell a teraszokra kimenni, de ahhoz, hogy ott is biztonságban lehessünk, ahhoz ott van az orvosoknál a „golyóálló mellény”.

Orbán szóvá tette az EU-s védettségi igazolványt, amit eddigi álláspont alapján nem vehetnek igénybe a kínai vakcinával oltottak. De Orbán szerint nem kell aggódni, nyárra azzal is lehet utazni majd bárhova. Addig pedig egyezményeket köt a szomszédos országokkal, hogy ott elfogadják a mi védettségi igazolványunkat.

Kiderült többi között az is, hogy azért nem lehet még lagzit tartani, de focimeccsre menni, mert a násznépet nem lehetne két táborra szakítani, míg egy stadionba csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Orbán elmondta, hogy azért nem tudjuk még hogy a 4.5 millió, vagy az 5 millió lesz a következő mérföldkő, mert magyarok vagyunk.

Kiemelte, hogy Európában egyedülállóak vagyunk azzal, hogy nálunk már időpontfoglalással lehet beadatni a vakcinát.

Az egyetemek modellváltása is szóba került, amely a kormányfő szerint azért volt fontos, mert eddig a felsőoktatás nagyon rugalmatlanul működött, amely miatt a nemzetközi rangsorokban visszaestek a magyar egyetemek.

A sikeres egyetemek pedig alapítványi formában vannak, úgyhogy ezért kellett megváltoztatni az egyetemi modellt itthon.

Ha nem lettek volna kommunisták nálunk, akkor már régóta megváltozott volna a felsőoktatás Magyarországon – közölte. Az ellenzéki oldal ezt pedig azért támadja a modellváltást, mert internacionalisták, globalisták.

A baloldal oltásellenes – jelentette ki a kormányfő, sokadszorra. Arra kéri a bal oldalt támogatókat, hogy ne higyjenek az oltásellenes baloldalnak, hiszen az oltás nemzeti ügy.