Új erdőrezervátum a Pilisi Parkerdőben

Új erdőrezervátumot nyílvánítottak ki a Pilisi Parkerdőben. A Földünk ökológiai jövője szempontjából kulcsfontosságúak az erdők. Viszont az erdők fennmaradása, jövője szempontjából mi a szerepük az úgynevezett erdőrezervátumoknak, azt kevesen tudják.

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében.

Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület a gyakorlatilag is érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő.

Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen alapítja meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot.

A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegykorúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben – Ismertette Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

(via parkerdő.hu)