Még több zöld

Új erdőrezervátum a Pilisi Parkerdőben

Új erdőrezervátumot nyílvánítottak ki a Pilisi Parkerdőben. A Földünk ökológiai jövője szempontjából kulcsfontosságúak az erdők. Viszont az erdők fennmaradása, jövője szempontjából mi a szerepük az úgynevezett erdőrezervátumoknak, azt kevesen tudják.

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében.

- Hirdetés -

Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület a gyakorlatilag is érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő.

Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen alapítja meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot.

A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegykorúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben – Ismertette Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

(via parkerdő.hu)

Latest Posts

42,000RajongóLájk
940KövetőFollow
4,600FeliratkozóFeliratkozó

Egyéb írásaink