Ingyenes spanglikat osztogat a beoltottaknak április 20-án egy New York-i fűaktivista

Koppenhága, 2017. május 6. Marihuánás cigaretták az indiai vadkender legalizásáért évente rendezett nemzetközi Cannabis Felvonuláson Koppenhágában 2017. május 6-án. (MTI/EPA/Martin Sylvest)

Magyarországról nézve ez furcsának tűnhet, de ott teljesen legális.

A régóta fűaktivistaként tevékenykedő Daan Beal tervei szerint az Union Square Park-ban osztogatja majd az ingyenes marihuánás cigarettákat mindenkinek, aki érvényes Covid-19 elleni vakcinaigazolvánnyal rendelkezik. A gesztust a marihuána nem hivatalos ünnepe, április 20-a indokolja.

A „Joints for Jabs” nevezetű mozgalom szervezője elmondta, hogy szerinte a legkevesebb, amit az orvosi marihuána mozgalma nevében tehet, hogy kiáll a tudomány mellett, így támogatva az oltásokat.

Beal ezen kívül így akar köszönetet mondani Andrew Cuomo kormányzónak, miután a kormányzó a múlt hónapban törvényjavaslatot írt alá New Yorkban a szabadidős marihuána felnőttek általi felhasználásának legalizálásáról .

Beal, a Global Marijuana March alapítója és az Ifjúsági Nemzetközi Párt veteránja elmondta, hogy ő és más koordinátorok kedden 11 és 16:20 között felállítanak egy regisztrációs asztalt a manhattani parkban, ahol minden érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező embert egy-egy jó minőségű marihuánából készült spanglival várnak az adott időintervallumban.

„Amennyiben a fűre ácsingózóknak nincsen igazolásuk az oltásról, muszáj lesz elküldenünk őket.”

-tette hozzá az aktivista.

Aki esetleg lemaradna a keddi eseményről, annak sem kell búsulnia, mert az akciót május 1-én megismétlik a Kannabis Felvonulás keretei között.

Kijelentette, hogy biztosan jut majd mindenkinek az ajándékból, aki szeretne, hiszen mint mondta, „ezernyi spanglival készülünk mindkét alkalomra”.

Bealt egyébként korábban marihuána csempészése miatt ítélték el, de a New York államban érvényes új törvények miatt mostanra már teljesen legálisan tudja véghez vinni az ajándékozási akcióját.

A Cuomo által március 31-én aláírt jogszabály értelmében a New York-i lakosok legfeljebb 85 gramm kannabiszt birtokolhatnak házon kívül törvényesen, és elszívhatják azt a nyilvános, dohányzásra kijelölt helyeken.

(Fotó:MTI/EPA/Martin Sylvest)