Teszteket oszt a főváros a kerületeknek az iskolanyitás előtt

forrás: Karácsony Gergely/Facebook

A döntést Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ismertette Facebook-oldalán.

A főpolgármester a leírtak szerint ma több pedagógus és szülői szervezettel, illetve Szlávik János főorvossal is egyeztetett az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban.

Szerinte nem meglepő, hogy ezzel kapcsolatban mindenkiben rengeteg az aggodalom, hiszen a számok rendkívül magasak, Magyarország pedig továbbra is élen jár a lakosságarányos halálozás tekintetében. Karácsony szerint „ilyen helyzetben nehéz azzal mit kezdeni, hogy a kormány a nyitás mellett döntött, miközben jól tudjuk, gyermekeink lelkét már így is borzalmasan megtépázta az elmúlt egy év, és mi is egyre inkább vágyódunk a normalitásra”.

Karácsony Gergely szeretné elérni, hogy a lehetőségekhez mérten a gyermeküket féltő szülők és a pedagógusok is biztonságban érezhessék magukat jövő héten, amikor újraindul az oktatás a fővárosi intézményekben.

„A teszt, az oltás mellett továbbra is az egyik legjobb fegyver a koronavírus-járvánnyal szemben, ezért a mai megbeszélés után úgy döntöttünk, teszteléssel segítjük az iskolanyitást.”

-írja a közleményben.

Hozzáteszi, hogy eddig a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet osztott szét a fővárosi lakosság és a kerületek között, ezúttal további 10 ezer tesztet ajánlanak fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.