Újabb, részletesebb fotó érkezett egy fekete lyukról

Két éve, hogy elkészült az első valódi fénykép egy fekete lyukról. Számítások szerint 6,5 milliárdszor nagyobb tömegű a mi naprendszerünk Napjánál és 55 millió fényévre van tőlünk. Ez azt jelenti, hogy bármi, amit lefotóztunk már lehet, hogy régesrég nincs is ott, vagy ha igen, akkor egészen másképpen néz ki. Hiszen magának a fénynek is 55 millió évig kell utaznia, hogy elérjen a hozzánk. Ennek függvényében érdemes bármit is értelmezni.

Ahhoz, hogy megértsük az új képet, érdemes néhány szót ejteni a technológiáról, amellyel készült. Az Event Horizon Telescope (EHT) egy teleszkóphálózat, mely nyolc rádiótávcsőből tevődik össze. Rádióhullámokat lehet vele felismerni.

Az Event Horizon Telescope-al dolgozó csillagászok új képet tettek közzé. Ezen a képen polarizált fény segítségével láthatóvá váltak a lyukat körülölelő mágneses mezők. A jóval élesebb képen látható, hogy a lyuk pereme körül spirál alakban mozognak sugáráramlatok. Ez alapján megállapítható, hogy az objektum mágneses mezeje rendezett. Ez azért fontos, mert csak a rendezett mágneses mezőkből tudnak sugáráramlatok megszületni, a rendezetlenekből nem.

A beszámolóból kiderül az is, hogy a mágneses mező erejét valahová 1 és 30 gauss közé becslik, ami több, mint ötvenszerese a földi sarkköröknél mérhető legerősebb mágneses mezejének. Ez is segítheti a kutatókat abban, hogy megértsék, hogyan működnek a fekete lyukak és a hozzájuk tartozó sugáráramlatok.

„Ez a sugáráramlat-kialakulási folyamat teljesen lenyűgöző. Egy naprendszerünk méretéhez fogható valami képes egy olyan sugáráramlatot kibocsájtani, ami teljes galaxisokon, sőt, még azok környékén is át tud hatolni” – magyarázta Sara Issaoun. „Most először végre tényleg láthatjuk a fekete lyuk közvetlen közelében lévő mágneses mezőket, és azok kapcsolatát a sugáráramlatokhoz, amik az univerzum legerősebb folyamatai.

A kutatók reményei szerint további teleszkópok csatlakoznak majd az EHT teleszkópcsoporthoz, így még pontosabb képet kaphatunk majd erről a fekete lyukról.

Forrás: ign.com