Adathalász program terjed SMS-ben, csomagküldő értesítésként álcázva

A napokban nagyon sok ember kapott sms-t – van aki többet is – azzal kapcsolatban, hogy valamilyen csomagja érkezik valamelyik futárszolgálattól. Ne döljünk be neki, ezek adathalász SMS-ek bennük egy linkkel melynek megnyitása ártalmas programokat telepíthet a telefonra.

Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, az eddig beszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt – közölte a police.hu

Akik az SMS-ben található linket megnyitották, és az ott található alkalmazást letöltve telepítették eszközükre, továbbküldték az eredeti üzenetet – esetenként több száz – másik hívószám előfizetőjének is. A feladó hívószám előfizetője szándékán kívül küldi ki a kéretlen üzeneteket, melyek tartalmuk szerint, illetve a letöltendő alkalmazás alapján megegyeznek.

A rendőrség azt ajánlja, hogy amennyiben letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet eszköztípustól függően a rendszer beállításai között tehet meg. Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusírtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét.