KSH: tovább emelkedett az oltási hajlandóság

A Központi Statisztikai Hivatal tavaly november 30-ával kezdődő hét óta méri az oltási hajlandóságot Magyarországon. A felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát. A mérés 11. hetében, a március 1-jével kezdődő héten viszont a megkérdezettek már több mint 46%-a válaszolta azt, hogy tervezi beoltatni magát. Vagyis a kutatás kezdete óta megháromszorozódott az oltást választók száma.

Ugyan ezen a héten a válaszadók 24%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. A KSH szerint az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása.

A megkérdezettek mintegy csekély 18 százalékát nem befolyásolja a járvány súlyossága és halálozások száma abban, hogy ne oltassa be magát. A megkérdezettek 77–77 százalékát a kormányzati kommunikáció, illetve az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, információk legalább kis mértékben befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek pedig a legelutasítóbbak. Ha nemek szerint vizsgáljuk, akkor a nők 47,2 százaléka és a férfiak 45,4 választja vagy már választotta az oltást.