Mogyoródi csata az Aquarénánál?

Animációs filmként mutatják be az 1074 március 14-én történt mogyoródi csatát. A filmet az a cég készíti el, amelyik a pozsonyi csatát is meganimálta… Igen, azt a szépnek abszolút nem nevezhető csodát, amelyet a Magyarságkutató Intézet rendelt meg. A filmet a köztévé adta le karácsony előtt. A film se a történészeknek, se a filmeseknek nem tetszett, de még a Magyarságkutató Intézet pár munkatársa is kritizálta a művet.

K-Monitor írt arról oldalán szombaton, hogy a mogyoródi önkormányzat is támogatja, hogy animációs filmként mutatssák be a mogyoródi csatát. A K-Monitor által megosztott előterjesztésből kiderült, hogy a támogatásért a mogyoródi csatáról szóló animációs filmben szerves részt kell kapjon:

  • a Hungaroring
  • az Aquaréna
  • a Makovecz féle Szent László kilátó
  • a Szent László látogatóközpont
  • a Klastormhegyi pincesor mint a jelenkori sport- és turisztikai élet fontos színhelyei. 

Az előterjesztésből kiderült az is, hogy a jövőre átadandó Szent László látogatóközpont egyik legfőbb látnivalója lenne a fent említett látványosságok között. Az animációs filmet 20 perc hosszúságúra tervezik. Hogy ezeket hogyan fogják a filmbe megmutani, azt még nem tudjuk de nekem van egy elképzelésem.

Salamon király és a Béla-fiak (Géza és László hercegek) közötti belháború döntő ütközete, melyet 1074. március 14-én vívtak a Pesttől keletre fekvő Mogyoród közelében. Előzménye a későbbi Heves megye Kemejnek nevezett tiszántúli részein vívott kemeji csata (1074. február 26.) volt, amelyben Salamon király – László herceg távollétében – vereséget mért Géza hercegre. A mogyoródi csatában ellenben a Béla-fiak egyesült seregei győztek a király felett, s ennek következtében Salamon király elvesztette hatalmát, bár Pozsony várába szorulva továbbra is királynak tekintette magát. Géza herceg előtt pedig megnyílt a trónhoz vezető út.