Karácsony Gergely: Micsoda felelőtlen, ostoba kormánypolitika ez?!

A főpolgármester Facebook bejegyzésében kritizálta az egészségügyben ma életbe lépő jogállási változásokat, ami miatt tömegével mondtak fel ápolók és orvosok egyaránt.

Már 2020 őszén Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke egy felmérés kapcsán elmondta: nem lepték meg a számok, szerinte az új jogállásról szóló törvény ugyanis leginkább az egészségügyi szakdolgozókat érinti hátrányosan – így már akkor is a felmérésben résztvevők 31 százaléka biztos volt abban, hogy nem fogja aláírni az új szerződését.

Több kórházban teljes osztályok nem írták alá az új szerződést, ahogy a főpolgármester posztjában is említett Szent Imre és Jahn Ferenc kórházban is, ezért a mai naptól fennakadások várhatóak az ellátásokban. Erre reagált Karácsony Gergely mai közösségi médiás posztjában is:

Veszélyeztetni az egészségügyi ellátás biztonságát tomboló járvány kellős közepén??!! Micsoda felelőtlen, ostoba kormánypolitika ez?!

A kormánynak azonnal, lehetőleg még ma vissza kell vonnia az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt jogállási változásokat és mindent el kell követnie, hogy a napokban felmondott orvosok és szakápolók visszatérhessenek hivatásukhoz. Most nem számít a kormány fennhéjázó kivagyisága, nem számít semmiféle politikai okoskodás, itt és most egyvalami számít: nem lehet olyan település, nem lehet olyan kórház, nem lehet olyan rendelő, ahol veszélybe kerül az egészségügyi ellátás egy rosszul előkészített, hibásan végrehajtott kormányzati intézkedés miatt!

Drámai üzeneteket kapok magam is napok óta budapesti kórházakból, a Szent Imréből, a Jahn Ferenc kórházból, több rendelőintézetből. Más települések, a fővárosi kerületek polgármesterei is kétségbeesetten figyelik, milyen drámai helyzetet állított elő a kormány a településük egészségügyi ellátásában. Évtizedes, becsülettel és áldozatvállalással végzett munkát hagynak most oda ápolók és orvosok, mert számukra elfogadhatatlan szabályokat kényszerítenek rájuk, ráadásul sok esetben hibásan, késve kapták kézhez az új munkaszerződésüket, a rájuk nehezedő hatalmas terhelésben még arra sem jutott idejük, hogy végiggondolják, mit okoz számukra ez a kényszerhelyzet.

Ez a kormány általában abban a tévhitben szenved, hogy a gyengeség jele belátni, ha valamit elszúrt. Itt az ideje, hogy a kormány merjen gyengének lenni. Mert semmiféle félreértett büszkeség nem lehet fontosabb most a biztonságos betegellátásnál. Hiszen mindenki tudja, látja, kiélezett pillanatban vagyunk.

A járvány harmadik hulláma tombolásba kezdett, miközben érthető módon fogy a türelem. Most kell tehát észnél lenni. Mindannyiunknak. Hát térjen észhez a kormány is, most!