fbpx

Folyik a pazarlás és nőnek a szeméthegyek

Az Országgyűlés ma újra megszavazta azt a törvénycsomagot, amely alapján Magyarországon is végre kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Mivel a konkrétumok szabályozása a törvénycsomag alapján megszülető kormányrendelet feladata, a Greenpeace nyílt levélben fordul Gulyás Gergely és Palkovics László illetékes miniszterekhez. A zöld szervezet azt várja a kormánytól, hogy garantálja az egyszer használatos italcsomagolások kötelező újrahasznosítását és újratöltését – írja a Greenpeace.

Tegnap elfogadott törvénycsomag alapján, magyarországon is rövides időn belül be kell vezetni a visszaváltási díjat, amit már a környező és európa többi országában korábban megtettek. A visszaváltási díj más néven betétdíj az egyszer használatos italcsomagokra érvényes. A csomagolóanyagok részleteiről törvényt követő kormányrendelet határoz majd meg. Ennek értelmében 2023. július 1-től vélhetőleg életbe lép a kötelező vissazváltási rendszer. A 2020 februárjában meghírdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv visszaváltási rendszert írna elő az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra.

A törvénycsomagot a Parlament egyszer már megszavazta december 15-én, de azt az alkotmánybíróság elutasította a szabályozás hulladékgazdálkodási rendszer átalakítására vonatkozó része miatt – írják az oldalukon.

Az eldobható italcsomagolások mennyiségének csökkentéséért már petíciót is indított a Greenpeace a  greenpeace.hu/stopPET címen, amit már közel 30 ezren írták alá.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbán: 50 százalékos bértámogatást kapnak a most bezárt szektorokban dolgozók

Friss résszel jelentkezett Orbán Viktor legújabb videós sorozata, a Vakcinainfó Extra a miniszterelnök Facebook-oldalán.