Karácsony Gergely bemutatta a főváros oltási tervét

Többi között az orvosi rendelők mellett 30 oltópont létrehozását javasolja Budapesten. Egy oltóponton naponta 3000 embert tudnának beoltatni, vagyis összesen 90 ezerrel többet, mintha csak az orsvosi rendelőket használnák – közölte Karácsony a Facebook bejegyzésében.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése kész arra, hogy segítse a kormányt, hogy gyorsabb és gördülékenyebb legyen az oltatás.

„Mindannyiunk érdeke, hogy minél hamarabb, minél több ember megkaphassa a vakcinát.”

Az oltási tervnek hat pontja van, amelyek a következők:

  • A háziorvosi rendelők mellett, a kerületekkel közösen javasoljuk dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudunk létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 főt lehetséges beoltani.
  • Vállaljuk, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával mi magunk átoltjuk.
  • Felajánljuk a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerünket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is.
  • Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett, önkéntesekkel és rendészekkel is tudjuk segíteni az oltások lebonyolítását.
  • Tájékoztatási kampányba kezdünk az oltási hajlandóság növelése érdekében. Nagyon fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt.
  • Oltást adni jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehetséges beadni, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez. Leginkább sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak, ahol mosható fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható. Londonban még koncertek is vannak a nagy oltópontokban, így kötik össze kellemeset hasznossal. Miért ne lehetne ilyen Budapesten is?

Az oltási tervet ma mutatja be a Miniszterelnökségen, ahol Karácsony reméli, hogy együtt tud működni a kormánnyal.