Karácsony: Budapest négyszer annyit adózik, mint Tarlós idején

Válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak. Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – olvasható Karácsony Gergely hétfői Facebook bejegyzésében.

Karácsony Gergely, Orbán Viktor parlamenti megszólalására reagálva osztotta meg posztját, amelyben a főváros és a kormány kapcsolatáról írt. Karácsony szerint azzal, hogy Orbán a parlamentben egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel(e), azzal nem fedi el azt a valóságot, hogy a főváros már többet adózik a kormánynak, mint az Tarlós idején történt.

A miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján vitatta, hogy Budapestet kivéreztetné a kormány, hiszen a 3000 milliárd forint támogatásra szánt pénz 44 százaléka a fővároshoz került, amelynek számláján 127 milliárd forint van.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4037185166314299

A főpolgármester egy korábbi hétfői posztjában pedig arról írt, hogy „a kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP közel 40%-át előállító Budapestet nem tekinti partnernek a hazánk számára óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában.” Karácsony ezt a 7 milliárd euró EU-s támogatással kapcsolatban írta, amelynek célja, hogy a kormányzatok ne csak kilábalhassanak a járvány okozta mély gazdasági válságukból, de szükséges projektekbe is fektethessenek.

„Félő, hogy Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor politikai játszmájának áldozatául válik.”

olvasható Karácsony Gergely bejgyzésében
https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4036942383005244

fotó: MTI/Mónus Márton