Jelképes ajándékokkal, otthon ünnepeljük idén a Valentin-napot

A körülmények nem kedveznek a szerelmes pároknak sem: a túlnyomó többség otthoni körben fogja párjával megünneplni a Valentin-napot. Az Opinio piackutató applikációval készült felmérésből kiderül, azok a párok, akik köszöntik egymást a szerelmesek ünnepén, ajándékkal is kedveskednek egymásnak, igaz, inkább jelképes értékű meglepetésekkel. 

A többség nem ünnepel, akik igen, leginkább otthon

A kutatás szerint a 16-59 közötti korosztály közel kétharmada nem szokta tartani Valentin-napot, a szerelmesek ünnepét megtartók 38 százaléknyian vannak. Az idősebb (50-59 év közötti) válaszadók a legkevésbé lelkesek, négyötödük körében nem fordul elő ünneplés, a fiataloknál körülbelül fele-fele arányban vannak mindkét csoportból. Érdekesség, hogy teljes egyetértés van valamennyi csoportban abban, hogy a Valentin-napot külföldről behozott „divatünnepnek” tartják. (Mindössze 8 százalék nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, és két százaléknyian vannak azok, akik harcosan ellenzik ezt az állítást.)

Az ünneplést tervezők – jobb lehetőség híján – otthon fogják megtartani az ünnepet (84%), és 5-5% nyilatkozott kültérre tervezett, vagy valamilyen engedélyezett beltéri program megtartásáról. Idén persze nagyon beszűkültek a lehetőségek, de általában ennél sokkal színesebb a programpaletta: étterembe (45%), moziba (26%), szabadtéri programra (22%), szórakozóhelyre (9%) színházba (8%) járnak el a jeles nap alkalmából a párok, sokuknak (37%) saját, speciális programja is szokott lenni Valentin-napon.

Kisebb értékű ajándékokat adunk egymásnak

Az ünneplők több mint négyötöde (82%) ajándékkal is kedveskedik párjának. A legjellemzőbb a maximum ötezer forint értékű ajándék (68%). A vásárlók kevesebb, mint negyede (23%) 5 és 10 ezer forint közötti ajándékot választ, de akad két százaléknyi ajándékozó, aki még mélyebben nyúl a zsebébe és akár 20 ezer forintnál is többet költ kedvese megajándékozására.

A nőknek valamivel fontosabb az ünnep

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a férfiak és nők között van-e tettenérhető eltérés a Valentin-nap megítélésében. Az Opinio piackutató felméréséből az derül ki, hogy a legtöbb kérdés tekintetében nincs szignifikáns eltérés a nemek között. Van azonban olyan pont, ahol akadnak érdekes ellentmondások: abban a csoportban, akik egyáltalán nem tartják a Valentin-napot, a férfiak egyharmada (32%) „hülyeségnek” tartja ezt az ünnepet, a nőknél ilyen kategórikusan kevesebb mint 20% foglalt állást. A szerelmesek napját megünneplők körében is érdekes adatra bukkantunk: a nők 33 százaléka úgy érzi, neki fontosabb az ünnep, mint a párjának, míg a férfiaknál csak 6% ez az arány. A párok többségében azonban harmónia van ebben a tekintetben is: átlagban 42% úgy nyilatkozott, hogy egyformán fontos mindkettejük számára a Valentin-nap.  

A felmérésről:
A felmérés az Opinio applikációval készült 2021. február 5. és 7. között, 1231 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.