Felmentették Trumpot a második impeachment szavazásán

Az Egyesült Államok szenátusa felmentette a korábbi amerikai elnököt a január 6-i Capitolium elleni ostrom szításának vádjával indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén.

A szenátus felmentette Donald Trumpot a második felelősségre vonási perében, amelyben a szavazás végeredménye 57 : 43 lett – közölte az NBC News.

A szavazás a tárgyalás ötödik napján történt, miután a Ház a múlt hónapban alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított Trump ellen. A volt elnököt január 6-i Capitolium elleni ostrom felbujtásával vádolták. A szavazáson 7 republikánus szenátor szavazott az ítélet mellett a demokratákkal együtt. Az impeachment elfogadásához a szavazatok kéthmaradára, vagyis 67 szavazatra lett volna szükség. Ha ez megtörtént volna, akkor Trump nem indulhatna a következő, 2024-es amerikai elnökválasztáson.

A tárgyaláson a demokraták azzal érveltek, hogy Trump szándékosan uszította támogatóit a Capitolium megrohamozására. Azért, hogy így megdöntse a Joe Biden ellen elvesztett elnökválasztás végeredményét.

Trump ügyvédei válaszul azzal érveltek, hogy a zavargást megelőző tüntetésen elmondott beszéde az alkotmány által védett hétköznapi politikai retorika volt. Azt is állították, hogy a demokratákat a volt elnök iránti politikai gyűlöletük motiválta, hogy megpróbálják újra felelősségre vonni tetteiért a volt elnököt.

Trump a szavazás után kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megköszönte csapatának az munkáját és azt mondta:

„Ez a tárgyalás egy újabb szakasza a hazánk történelmének legnagyobb boszorkányüldözésében.”

Fotó: Skynews