Orlai Tibor: Én még várok a koronavírus-oltással (videó)

Több mint egy évtizede igazi „színházcsináló”. A koronavírus második hullámakor első volt, aki bezárta a magánszínházát, hogy megvédje a színészeit a fertőzéstől. Hiába tette őt és a társulatát próbára a vírus, a szlogenjük még ma is aktuális: Együtt. Szabadon. Koronavírusról, online közösségépítésről és az oltásról is beszélgetek a Spotlightban Orlai Tiborral.

A producer szerint mindenképp be kellett zárni a színházakat, hiszen míg a nézők a maszkokkal és a távolságtartással biztonságban érezhették magukat, addig a színészeknek kevesebb védelem jutott.

„Egy fertőzés adott esetben egy teljes stábot, egy teljes előadás összes színészét érinthette volna. És ezért én úgy döntöttem, hogy álljunk le, nézzük meg mi fog történni.”

– mondja Orlai.

A nézői szinházbajárási szokások szerinte nem ott fognak folytatódni, ahol 2020 februárjában vagy márciusában, de lassan vissza fognak merni menni a nézők a zárt közegbe. Szinte biztos benne, hogy fontos szerepe lesz a vírus utáni helyzet megfelelő lekommunikálásának és az oltásnak.

Az oltást egyenlőre még nem adatná be magának. Ő azok az emberek közé tartozik, akik kivárnak és megfigyelik a mellékhatásait a vakcináknak. Noha vannak már pontos adatok ezzel kapcsolatban, mivel azonban ő az egészségügyben közgazdászként dolgozott korábban, ezért sokkal óvatosabb. Pontosan tudja, hogy egy egészségügyi terméknek a bevizsgálása mennyi időbe telik, egy év pedig szerinte ehhez kevés volt.

„A bevizsgálási folyamatnak nem volt esélye, nem lehetett. Hol volt itt két-három év. Nyilvánvaló, hogy a mellékhatások később fognak jelentkezni. Ez az én véleményem.”

– hangsúlyozza.

Részletek a videóban!