Újranyitási kampánnyal és mentőcsomaggal segítenek Karácsonyék

Turisztikai csomaggal és „Újranyitási kampánnyal” segíti a Fővárosi Kormányhivatal a vendéglátóipart. A teraszbővítés és a rendezvények népszerűsítése is a fókuszba kerül.

Egyre nagyobb az érthető türelmetlenség a lezárások miatt. A szigorú intézkedések jóllehet szükségesek a járvány terjedésének megfékezése érdekében, de komplett iparágakat tesznek tönkre – írja Karácsony Gergely főpolgármester ma délutáni Facebook-posztjában. A fővárosi vezetés külön turisztikai csomaggal és „Újranyitási kampánnyal” fog reagálni a kormány márciusban esedékes újranyitására.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/photos/a.266672553365598/4018120211554128/

A főpolgármester szerint a koronavírus alatt a kormány senkinek sem fordíthat hátat, és segítenie kell azokat, akik elestek megélhetési bevételüktől. Márciusban kezdődik a részleges újranyitás, habár ennek részletét egyelőre nem ismerjük, a Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedte a lezárást.

A városvezetés a javaslatok kidolgozásakor két szempontot vett figyelembe az érintettek számára: minél rugalmasabban tudjanak reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogassanak, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálják a szektorban dolgozók és a vendégek, illetve a Budapestre látogató turisták számára is.

  • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • Helyiségbérleti díjak elengedésének kiterjesztése tovább 2021 december 31-ig.

Jönnek az „open-office”-ok és az “Újranyitási kampány”

A főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is:

  • Fővárosi tulajdonban lévő “Open office”-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
  • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs helpdesket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll- tanácsadást is biztosít.
  • Csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
  • A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és “Újranyitási kampány” a rendezvények népszerűsítése érdekében.

A posztot a főpolgármester azzal zárja, hogy Budapest nyitott azokra a valós és érdemi javulást hozó szakmai javaslatokra, amelyek segítséget jelenthetnek az ágazat számára. A teljes újranyitásnak azonban egy feltétele biztosan van: ha minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

„Csak úgy kaphatjuk vissza régi életünket, és Budapest is csak úgy lehet olyan, mint régen, hogy ha beoltatjuk magunkat.”

– zárja posztját Karácsony.

A korlátozások enyhítésével több cikkünkben is foglalkoztunk még. Az Európa-szerte és itthon is tapasztalható tüntetésekről, illetve a máciusi nyitásról is írtunk. Videós riportunkat a tömeges üzletnyitásról pedig itt nézheted meg: