Brutális mennyiségű szemét lepte el a Tiszát

Csak a tegnapi napon 292 m3 vegyes hulladékot távolítottak el az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai a Tiszából. A vízügyes szakemberek a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására is sor kerül.

A Főigazgatóság Facebook posztja szerint a magyar fejlesztésű vízminőségi kárhely műszaki infrastruktúrája ez alkalommal már hatodszor kerül bevetésre éles helyzetben.

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszint-emelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért az Országos Vízügyi Igazgatóság munkatársai – az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel – folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.