Nőtt és csökkent Orbán támogatottsága

Az ellenzék egyesített listájának van esélye a győzelemre – összegzi az IDEA intézet a január 22. és 26. között készített közvélemény-kutatásából. Felmérésük során azt vizsgálták, hogy az ellenzéki pártok közös listájának, vagy a Fidesz-KDNP együttesnek van nagyobb esélye a 2022-es választáson. A mérés szerint a Fideszre a válaszadók 44 százaléka, az ellenzéki pártok közös listájára pedig 47 százaléka szavazna.

Viszont a Fidesz-KDNP a teljes választókorú népességen belül és a biztos szavazó pártot választók körében is stabilan vezet, azonban az ellenzéki pártok együttes támogatottsága (vagyis a 6 együttműködő párt támogatottságának együttese) magasabb a kormánypártokénál. Az ellenzéki pártok közül a DK áll az élen 12 százalékkal. Utánuk a Jobbik következik 8 százalékkal. Támogatottságukban 2020. negyedik negyedéve óta lassú emelkedés látható, így előzték meg a Momentum Mozgalmat 1 százalékkal.

Fotó: ideaintezet.hu

A Nézőpont Intézet kutatása valamelyest ennek az ellenkezőjét mutatja.

Az általuk mért közvélemény-kutatás 2021. január 26. és 28. között készült. Kutatásuk eredményét összehasonlították a tavaly januárban készült kutatás eredményeivel. Eszerint a megkérdezettek 57 százaléka elégedett Orbán Viktor munkájával, amely a tavalyihoz képest 9 százalékos emelkedést jelent. Vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta a miniszterelnök népszerűsége nőtt. – derül ki a Magyar Nemzetnek készített felmérésből.

Orbán Viktor népszerűsége leginkább a 60 évnél idősebbek, és az általános iskolai végzettségűek körében nőtt. Az előbbinél 13, az utóbbinál pedig 19 százalékkal. De a nők, az 50 évnél fiatalabbak, és a községben élők körében is kétszámjegyű volt a növekedés. Viszont az 50-59 évesek körében a miniszterelnök népszerűsége stagnált.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. január 22 – január 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont. A Nézőpont Intézet a kutatásának az adatait pedig 2021. január 26. – 28. között vette fel telefonos megkérdezésekkel. Ők összesen 1000 embert kérdeztek a megadott időszakban.