Pécs legjobb zöld helyein jártunk és teszteltünk – ezeket a látnivalókat ne hagyd ki

A Jövő TV Zöld úton című műsorának első adásában Baranya megye 145 000 lakosú városába, Pécsre látogattunk el, hogy bemutassunk nektek néhány igazán környezettudatos helyet és érdekes látnivalót.

A sorozat lényege, hogy minden helyre kizárólag tömegközlekedéssel megyünk, így ezúttal Budapest Keleti pályaudvar volt az indulásunk helyszíne reggel 7:45-kor. Az út közel 3 óra hosszúságú, egy teljes árú jegy pedig 4605 Ft-ba kerül, ami azt is jelenti, hogy ennyi idő alatt és ennyi pénzből egy szerencsés napon akár Berlinig is eljuthatnánk. Szóval itt (is) van még hová fejlődni, különösen a menetidőt tekintve.

Pécsen a felújított állomástól mindössze pár perc sétára érhetjük el a Ferencesek utcáját és a Kossuth teret, ahol a Városháza, valamint a Dunántúl legnagyobb Zsinagógája is található. Innen pedig mindössze néhány lépés a Széchenyi tér, Pécs középpontja, ahol számtalan látnivaló és szebbnél szebb épületek várnak minket a Városházától a Megyeházán át Gázi Kászim pasa dzsámijáig és az innen nyíló Király utcáig, ahol vendéglátóhelyek várnak minket.

A Reggeli

A Felelős Gasztrohős úgynevezett Fenntartható Vendéglátóhely minősítést ad azon helyeknek, akik megfelelnek az általuk előírt 7 feltételnek (erről korábban itt írtunk). Márpedig a Nappali és a Reggeli ilyen hely.

Tágas tér, sok zöld növény és a járvány miatt egyelőre kevés vendég volt, pedig korábban akárhányszor jártunk itt, szinte mindig teltház volt, ami nem véletlen.

Az ételekben most sem csalódtunk, ahogy a kávé minőségében sem, amit adott esetben a sétálóutcán kihelyezett asztaloknál is elfogyaszthatunk. A vegán ételekkel talán sokaknak van fenntartása, így kicsit félve rendeltük meg. De az igazság, hogy ezen előítéletek elég hamar szertefoszlottak. Az 1500 Ft-ba kerülő vegán tofurántotta olyan laktató is volt, hogy déltől este 6-ig éhes sem voltam. A pohárban fém szívószálat kaptuk, de az evőeszközöket is újhasznosított szalvétával adták. Ez külön plusz pont.

Vegán tofurántotta. Fotó: Jövő TV

A pultnál pedig az újrahasznosított kávézaccból készült sétálós poharat is megvásárolhatjuk.

Itt találod meg a helyet: Pécs, Király utca 23-25.
Ekkor tart nyitva: minden nap 8:00-15:00
Árkategória: 3/5
Értékelésünk: 5/5

Monokrom Design Store

Helyi termékeket venni és ezzel támogatni a művészeket, designereket elég menő dolog. Márpedig a szintén a Király utcában lévő kis üzlet célja ez, amit már a kirakaton lévő „support your local artist”, azaz támogasd a helyi művészed felirat is jelez.

Pécsi márkák a Monokromban. Fotó: Jövő TV

A hely másik különlegessége, hogy nem csak lokális termékeket árulnak, hanem ezek között több újrahasznosított anyagból készül. Ilyen az autóalkatrészekből készült láma, a pet-palackokból készült tornazsák, vagy épp a bicikli belső gumiból készült pénztárca.

Újrahasznosított autóalkatrészből készült szobalámpa a Monokromban. Fotó: Jövő TV

Az itt található termékek nem olcsók, viszont az biztos, hogy egyediek és minőségi anyagból készülnek, így megéri itt vásárolni, ráadásul egyedi szuvenírt, vagy ajándékot is vásárolhatsz magadnak és Pécs látnivalóit akár egy pulcsin vagy sapkán keresztül is hazaviheted.

Itt találod meg a helyet: Pécs, Király utca 33.
Árkategória: 4/5

Pécsi Kávé

A Széchenyi térről lefelé haladva egy tábla jelzi a Pécsi Kávé helyét, melyet egy kis udvarban találhatunk a diófák mögött. A hangulatos kerthelyiségből nyílik a szintén nem túl nagy, ám annál hangulatosabb és barátságosabb kávézó.

A Pécsi Kávéban. Fotó: Jövő TV

Petra elmondta nekünk, hogy a kávékat helyi Bean on pörkölőtől szerzik be, ahogyan az ott árult kézműves süteményeket is. De nemrég cserélték le a tejet is, mely immáron eredeti 3,8%-os zsírtartalommal rendelkező, krémes tehéntej.

Aki nem csak kávézni szeretne, az villányi borokat vagy a szintén kézműves Monyo söröket is megkóstolhatja.

Ha már a közelben a dzsámi, megkóstoltuk a török kávét is. Fotó: Jövő TV

A Reggelihez hasonlóan itt is vásárolhatunk elviteles poharakat is. Műanyagnak pedig a nyomát sem találtuk, ami szintén nagyon pozitív részükről.

A kávé itt is elképesztően finom, az árak pedig barátságosak, különösképpen, ha összehasonlítjuk az amerikai kávéláncokkal, ahol minősíthetetlen kávét adnak sok felesleges műanyagszeméttel.

A Pécsi Kávéban akár a diófa alatt is helyet foglalhatsz. Fotó: Jövő TV

Itt találod meg a helyet: Pécs, Irgalmasok utcája 6. (belső udvar)
Árkategória: 3/5
Értékelésünk: 5/5


Az igazság az, hogy a tervezettnél sokkal több helyre szerettünk volna ellátogatni, de erre az idő is kevés volt, ráadásul a járvány miatt sok hely még nem nyílt ki.

A videóban azonban bemutatjuk a Tettyét az itt található kápolnával és mandulafával, de szót ejtünk a Székesegyházról is, mely sajnos szinten nem látogatható, pedig a tornyai néhány éve a nagyközönség számára is nyitva voltak.

Szóval Pécsre még egész biztosan vissza fogunk látogatni, hogy részletesebben bemutassuk az éjszakai és a zenei életet, valamint felfedezzük a város környékét is.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Környezetbarát helyet üzemeltetsz és bemutatnád a nagyvilágnak?
Írj a zolduton@jovotv.hu e-mail címre egy pár soros bemutatkozót!