Az EP támogatja Ukrajna tagjelöltségét

673 igen, 13 nem, valamint 26 tartózkodó szavazat mellett elfogadta ez Európai Parlament a határozatot, ami az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontot rögzítette.

A közös uniós álláspont legfőbb pontjai az alábbiak:

  • Minél hamarabb garantálni kell Ukrajna tagjelöltségi státusát,
  • Korlátozni kell az orosz kőolaj és földgáz behozatalát,
  • Olyan szankciókra van szükség, amelyek gyengítik az orosz gazdaságot, valamint ipart,
  • Ukrajnát minél hamarabb fegyverekkel kell ellátni,
  • Fehéroroszországot is ki kell zárni a SWIFT-rendszerből.

Fontos azonban megjegyezni, a döntésnek valódi jogi súlya nincs, mindössze a testület politikai véleményét tükrözi.

Az ülésen felszólalt Ursula Von der Leyen is, az Európai Bizottság elnöke, aki elmondta, hogy „eljött az igazság pillanata Európa számára”. Szerinte a jogon alapuló világrend és a fegyverek uralma csap össze, valamint biztonságunkért meg kell dolgoznunk. Hozzátette azt is, hogy Putyinnak nem sikerült Európa, a NATO és a nemzetközi közösség megosztása, ennek éppen az ellenkezője történt.

Joseph Borell, az Unió külpolitikai vezetője is megszólalt, aki szerint az Európai Uniónak növelnie kell az elrettentő kapacitását a háború elkerülése érdekében. Valamint hozzátette azt is, hogy a jogállamiság védelme és a kereskedelmi kapcsolatok erősítése nem lesz elég ahhoz, hogy a világon béke uralkodjon.

A felszólaló képviselők közül többen hangsúlyozták, hogy Ukrajna lerohanásával egy új korszak kezdődött Európa és a világ számára. Csodálatukat fejezték ki az ukrán nép felé, valamint elítélték és agresszornak nevezték Vlagyimir Putyint.

A plenáris ülésen egyetlen magyar felszólaló volt, a fideszes Gál Kinga. Ő azt mondta: “Teljes mértékben elítéljük az orosz katonai agressziót, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja, támogatja Ukrajna tagjelölti státuszát. És minden rosszindulatú álhírrel, dezinformációval szemben, a magyar kormány támogat minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeret aktiválását is.”