Óriási, milliárdos uniós támogatásról csúszhat le idén Magyarország

Budapest, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért illetékes alelnöke elmondása szerint idén már nem fogja jóváhagyni a járvány utáni helyreállítást szolgáló magyar és lengyel tervet.

Még novemberben levelet küldött az EB a magyar és a lengyel kormánynak – értesült a Süddeutsche Zeitung.

A német lap szerint a 11, illetve 12 oldalas levélben a Bizottság felsorolta azokat a pontokat melyekkel kapcsolatban szerinte jellemző visszásságokat és hiányosságokat lehet tapasztalni a két országban. Ilyen a jogállamiság, a költségvetési kontroll, valamint a korrupció elleni küzdelem. Egyúttal részletes tájékoztatást kért a két kormánytól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a problémák orvoslására.

43 oldalas választ kapott a magyar kormánytól, de nem tudták meggyőzni a bizottságot. Erről, részletesebben itt olvashatsz.

Valdis Dombrovskis hozzátette azonban, hogy nem az idő számít, hanem a projektek tartalma és minősége. A tervet a bizottsági jóváhagyás után az EU27-ek tárcavezetőinek kell elfogadniuk, mielőtt megkezdődhetnek a kifizetések.

Nem valószínű, hogy a két ország programjáról még az idén megszületik a brüsszeli testület kedvező minősítése.

A késlekedés azzal jár, hogy Magyarország idén már nem jut hozzá a 2511 milliárd forintos uniós támogatás 13 százalékát kitevő előleghez.

„Az uniós források felhasználása kétségeket ébresztett bennünk. Ráadásul most minden eddiginél több pénz sorsa forog kockán, és éppen ezért fontosabb figyelni arra, hova kerülnek a források”

– mondta az igazságügyi biztos