Az első oltás után is járni fog a védettségi igazolvány

A hétvégén megjelent rendelet szerint változnak a védettségi igazolvány kiadásának szabályai, és már az első adag vakcina után is jogosulttá válunk a nagy becsben tartott papírra. – tudjuk meg a portfolio.hu cikkéből.

Az igazolást egyébként két esetben kaphatja meg egy állampolgár: amennyiben átesett a Covid-19 fertőzésen, és ezt bizonyítani is tudja, illetve abban az esetben, ha az Európai Unióban vagy Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be.

Az új szabályozás az utóbbira vonatkozó részleteket módosítja, amely azonban jelentős változást hoz majd a gyakorlatban.

Eszerint ugyanis, míg eddig a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás beadása volt a feltétel a dokumentum kiadásához, mostantól ez a pont nem szerepel a szabályozásban.

Ez azt jelenti, hogy mindeddig az alapimmunizáláshoz szükséges volt a gyártó által meghatározott adag oltóanyaghoz való hozzájutás, azonban mostmár hivatalosan is jár az igazolás egy adag vakcina után.

A módosító rendelet ráadásul visszamenőlegesen is érvényes, tehát azoknak is kiküldik hamarosan a védettséget igazoló dokumentumot, akik még korábban kapták meg az első oltásukat.

A jó hír az, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján elvileg már egyetlen adag vakcina is jelentősen csökkenti a fertőződés kockázatát, illetve enyhíti a tüneteket, és beadatása után kisebb az esélye a súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő Covid-19 fertőzésre. Ezt figyelembe véve valóban jó döntés, hogy jár a dokumentum annak, aki az első adag oltóanyaghoz hozzájutott.

Nem beszélve arról, hogy az oltási terv szerint most az a cél, hogy minél több ember legaláb egy adag vakcinát megkapjon, így nagyon kevesen lesznek azok, akik a közeljövőben már két adaghoz is hozzájutnak.

Az egyelőre még nem tisztázott a kormány oldaláról, hogy a védettségi igazolvány pontosan milyen jogokkal jár majd.