Fekete-Győr: „A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Jövő TV Reflektorban című műsor szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András volt. Szó esett a frissen bevezetett korlátozásokról, az Új Rendszerváltás programjáról, a felcsúti perről, de szóba került a független ügyészség kialakítása és az ellenzéki szövetségen belül felmerülő konfliktusok is.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy a számok tükrében szerinte nehéz vitatkozni a szigorításokkal, viszont felrótta, hogy a kormány nem készítette fel a nyilvánosságot arra, hogy mi várható. Ezután ismertette pártjának öt pontos javaslatát, amiben szerepelt többek között a kaszinók bezárása, ami azóta hivatalosan is megtörtén, barcelonai mintára a stadionok megnyitása és oltópontként való használata. De javaslatuk között volt még az otthonmaradó szülők 100%-os bértámogatása és az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való átállás befagyasztása, hiszen minden orvosra szükség van, azokra is, akik az új szerződést nem fogadták el.

„Az előválasztásnak nem az lesz a tétje, hogy ki lesz az az ember, aki Orbán Viktort le tudj győzni, hiszen mindenki le tudja győzni, aki indul (…), hanem az lesz az előválasztás tétje, hogy milyen lesz az az új Magyarország, amit Orbán Viktor után fel fogunk tudni építeni.” – mondta az ellenzéki összefogás kapcsán és egyben üzente azoknak, akik csalódtak a Momentumban, amiért részt vesz az ellenzéki pártok szövetségében, hogy mindenki vegyen részt az előválasztáson, mert így lehet új arcokkal új Magyarországot építeni.

Az ellenzék által vezetett önkormányzatokban, így Pécsen és Gödön is merültek fel problémák. Fekete-Győr András arra a kérdésre, hogy ezek szerinte mennyire hatnak ki a ’22-es választásra, annyit mondott, hogy ezek tanulópénzek és tanulni lehet egymásról és egymástól, de bizakodó és optimista.

Szerinte a Momentum 2022. áprilisáig nem fog kilépni az ellenzéki együttműködésből és nem fog 106 körzetben önállóan jelöltet indítani, hanem közös kormányzásra készül.

Elhangzott kérdésként hogy, mit gondol Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének azon kijelentéséről, miszerint alkalmatlannak tartja a Momentum vezetőjét miniszterelnök-jelöltnek. Fekete-Győr erre elmondta, hogy örül, hogy Szél Bernadett, aki szerinte Magyarország első számú zöldpolitikusa, kiállt mellette. A konstruktív kritikát szívesen fogadja és nem tartja Ungár Pétert alkalmatlannak politikai tisztség betöltésére.

Szerinte közös ellenzéki program akkor lesz, ha meglesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szó esett ezen felül a kormányváltás utáni időről. Szerinte 2010-ig mindig volt egy paktum jobb és baloldal között, ezért nem valósult meg valódi elszámoltatás és következmények nélküli ország maradtunk.

„Ha valaki bűnt követett el, akkor kapja meg a büntetését. Ha nem kapja meg, milyen példát mutatunk a jövő generációjának?” -tette fel a kérdést és egyben ismertette, hogy jogászokkal dolgozták ki az elszámolás folyamatát, de a vádirat alapján a végső ítéletet a bíróság fogja kimondani. Egyben hozzátette, hogy „a kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni”.

Végezetül elmondta, hogy 2022-ben egy minden eddiginél aljasabb kampányra számít, de „van is okuk félni„. Szerinte 22 000 szavazóköri delegáltra van szükség a tiszta választásokhoz.

Ha nem néznéd, csak hallgatnád, akkor megtalálod az adást Spotifyon is: