Hétfőtől jelentősen emelkedik a képviselők bére, Kövér László jár a legjobban

A képviselők bére a bruttó átlagkeresethez van kötve, így az emeléssel automatikusan növekszik az ő fizetésük is. – tudjuk meg a Blikk cikkéből.

A béremelésre a képviselők automatikusan, előzetes tárgyalás nélkül számíthatnak. Mivel a KSH adatai szerint a bruttó átlagbér 9,7 százalékkal nőtt a tavalyi évben, ennek következtében a képviselők fizetése is ilyen arányban nő márciustól. A különbség csak az, hogy az ő bérük 9,7 százaléka alig kevesebb pénz, mint a minimálbér.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy március 1-étől, azaz hétfőtől 107 ezer forinttal többet rakhatnak zsebre havonta a képviselők, sőt van aki ennél is nagyobb emelkedéssel számolhat a körülmények függvényében.

Részletezve a fentieket a növekedés nagyjából a következőképpen fog kinézni: a képviselők jelenlegi bruttó alapfizetése havi 1 millió 103 ezer forint, ez pedig márciustól immár 1 millió 211 ezer forintra emelkedik majd.

Ez azonban csupán az alap felállás, hiszen azok a képviselők, akik ráadásként különböző bizottságok tagjaiként is tevékenykednek, még több fizetéssel számolhatnak a jövőben. A számítások alapján egy bizottság tagjaként is az említett 1 millió 211 ezer forint helyett máris 1 millió 453 ezer forintot kereshetnek majd az érintettek, kettő bizottságban elfoglalt posztért már akár az 1,7 millió forintot, bizottsági alelnöki tisztségért pedig akár az 1,8 millió forintot is meghaladhatja a képviselői bér.

Itt nincs vége azonban a felsorolásnak, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, ugyanis a frakcióvezető-helyettesi, a bizottsági elnöki és a jegyzői posztért járó fizetés már a 2 millió forintot is túlszárnyalhatja majd, miközben maguk a frakcióvezetők, az alelnökök és a háznagy akár majdnem 2,5 millió forintot is kereshetnek havonta az egyenesen arányos növekedés miatt.

A legjobban a házelnök, Kövér László jár az emelkedéssel, mivel az ő bére – nem elírás – 290 ezer forinttal növekszik, így végeredményben szerény fizetése több lesz majd, mint 3 millió forint.