Arcmaszk-kisokos a legfrissebb adatok alapján

Összegyűjtöttük az összes hatékony típusú arcmaszkot és a hozzájuk tartozó tudnivalókat, amelyeket a járvány alatt megtanulhattunk.

Egy éve tart a járvány, így elmondható, hogy mára talán kollektíven sokkal többet tudunk az arcmaszkok különböző fajtáiról, mint 2020 elején. Most, hogy már van tapasztalatunk a témában, a szakértők azt ajánlják, hogy az ismert tényeket figyelembe véve válasszunk minőségi és valóban védelmező hatású maszkot, amelyekkel a koronavírus új mutációival szemben is felvehetjük a harcot.

Az N95 típusú maszk kiszűri a 0,3 mikron méretű részecskék 95 százalékát. Ezek azok, amelyeket a legnehezebben lehet befogni. Sokan azonban nem viselik megfelelően az N95-ösöket, így nyilván ezek is kevésbé hatékonyak. Az N95-ösökhöz egyébként nem kifejezetten könnyű hozzájutni, sőt hamisítványokkal is gyakran találkozhatunk. A szakértők azt ajánlják, hogy kerüljük a légzőszeleppel rendelkező modelleket, amelyen a baktérium könnyen átjuthatnak.

N95 masz / forrás: Smith Collection/Gado via Getty Images

A Kínában gyártott KN95 a nehezen befogható részecskék 95 százalékát szűri ki. Ezen a modellen a fejpántok helyett fülpántok találhatóak, ezért előfordulhat, hogy nem illeszkednek annyira pontosan az archoz. Ezen maszkok piaca is tele van hamis KN95-ökkel, amelyek csaknem ugyanolyan gyengén működnek, mint egy sima kendő.

KN95 maszk/ forrás: Getty Images

A KF94-es minőségi, magas szűrési arányú és szorosan illeszkedő típus, amely felső és alsó hajtókával is rendelkezik, valamint az orra helyezendő része formázható. Az egészségügyi szakértők szerint ez a maszk egy kiemelkedően jó választás lehet, hiszen a tapasztalatok szerint kommunikálni is sokkal egyszerűbb benne. Aki ezt a fajtát választja, az mindenképpen győződjön meg arról, hogy eredeti, Dél-Koreában készült darabot vásárol, mivel az ottani szigorú minőség-ellenőrzések miatt nem gyakoriak a hamisítványok.

KF94 maszk / forrás: Getty Images

A népszerűvé vált téglalap alakú sebészeti maszk szintetikus szövetből készül, amely rugalmassága miatt könnyebben tud az archoz illeszkedni. Laboratóriumi körülmények között a részecskék 60-80 százalékának kiszűrésére alkalmas, de hétköznapi használatban kevésbé hatékonyak a sarkaiknál lévő rések miatt. Az illeszkedést egyébként a fülre való akasztók csomózásával lehet javítani.

Sebészeti maszk / forrás: iStock/Harry Wedzinga

Tanulmányok azt mutatják, hogy a kétrétegű szövetmaszk egy harmadik réteg szűrűanyaggal közösen használva a legjobb nem gyógyászati típusú maszk. Természetesen a bakériumok szivárgásának aránya a szövet fajájától függően változik. Ahhoz, hogy megállapíthassuk a szövetmaszkunk hatékonyságát, legjobb, ha az ablak felé tartjuk, és megnézzük, mennyi fény képes átszűrődni az anyagon.

szövetmaszk / forrás: Tony Cenicola/The New York Times

Újonnan elterjedt, de egyre populárisabb módszer a dupla maszkhasználat. Ez egyszerű módja lehet kedvenc szövetmaszkunk gyógyászatilag hatékonyabbá varázsolásának. Csipán annyit kell tennük, hogy az orvosi maszk fölé vesszük fel a szövetmaszkot, amely segít lezárni a réseket, így lezárhatunk minden hézagot.

Dr. Anthony Fauci dupla maszkot használ / forrás: Getty Images

Azt persze ne feledjük, hogy bármilyen arcot takaró eszköz jobb, mint a semmi, és a maszkhasználat elsődleges lényege, hogy következetesen viseljük.