Rég nem látott intenzitással tört ki az Etna Szicíliában

Kedd este le kellett zárni a cataniai repülőteret, mivel hatalmas robajjal tört ki az Etna, az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés. A károkról vagy sérültekről egyelőre nincs hír.

Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mely morajlás kísérte. A vulkán dél-keleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.   

MTI

Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek között a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert. Károk, sérülések nem keletkeztek. Catania repülőterét este hat óra után lezárták.   

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most „komolyra vette a kitörést”.

Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.

(MTI)