Kormányinfó: a kormány bevezeti a védettséget igazoló okmányt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta a mai kormányinfót.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén a járványhelyzet értékelésekor azt állapították meg, hogy a novemberben bevezetett korlátozásoknak köszönhetően sikerült megfékezni a második hullámot. Bár az adatok az elmúlt időben nem mutatnak javuló tendenciát. Gulyás Hozzátette, hogy több európai országban már a járvány harmadik hullámával küzdenek. A koronavírus brit variánsa már Magyarországon is megjelent, amely miatt várható lesz a fertőzés gyorsabb terjedése.

Eddig 294.624 embert oltattak be, és a mai nappal átléphetjük a 300 ezres határt. Több mint 117 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok és bentlakásos szociális otthonok lakóinak kampányszerű oltása már lezárult. Az egészégügyi dolgozók csaknem 80 százaléka élt az oltás lehetőségével. A héten pedig elkezdték a vakcinára regisztrált legidősebbek oltását.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz Szputnyik vakcinából a kormány 2 millió adagot kötött le, amelyből februárban összesen 200 ezer érkezik Magyarországra. Az első kínai Sinopharm vakcinaszállítmány pedig a jövőhéten érkezhet meg. Ebből első körben fél millió adagot kapunk.

A kormány bevezeti a védettséget igazoló okmányt

– jelentette be Gyulás Gergely.

Viszont az állam még nem döntötte el, hogy ez az okmány milyen jogosultságokkal jár. Azt viszont már tudjuk, hogy kik kaphatják meg:

  • Aki megkapta a 2. koronavírus elleni oltását. Az okványon ilyenkor a második vakcina megkapásának az időpontja lesz feltüntve, és érvényességi ideje nem lesz.
  • Aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül. Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap
  • Aki tünetmentesen átesett a fertőzésen, és hitelesített laborban vérvizsgálati eredményt tud felmutatni, hogy az ő szervezete termelt koronavírus elleni antitestet. De ezt csak költségtérítés mellett lehet kérni. Az ő esetükben az védettséget igazoló okmány határideje 4 hónap.

Gulyás hangsúlyozta, hogy tavaly decemberben Magyarországon 4,5 millióan dolgoztak, és az EU-ban nálunk a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként pedig elmondta:

  • 5 százalékra csökkentik a lakásépítési áfát.
  • A 6 millió forintos otthonfelújítási programból 3 millió vissza nem térítendő támogatás, további 3 millió pedig kedvezményes hitel.
  • 2022-től a 25 éven aluliak szja-mentességet élvezhetnek, ezzel hátha megnő a fiatalok munkakedve.
  • Legfeljebb 10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát fogadtak el, amelyben a nemzeti hozzájárulás minden korábbinál jelentősebb lesz.

Szentkirály Alexandra kormányszóvivő pedig elmondta, hogy a lassan elindul a következő nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n. A kormányszóvivő arra bíztatott mindenkit, hogy minél többen mondják el véleményüket, hiszen a kormány az emberek véleményére is számít.