3000 milliárd forint EU-forrás megvonását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatában komoly pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben a pénzügyminiszteri tanácsnak. A testületnek, amely a tagállamok pénzügyminisztereiből áll, 1-3 hónap alatt kell döntenie, hogy megfogadja-e a bizottsági javaslatot és elvonja Magyarországtól a pénzeket, vagy pedig lezárja az eljárást – írja a hvg.hu.

Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos azt mondta, hogy a biztosok kollégiuma egyhangú döntést hozott a magyar jogállamisági mechanizmusról. A kollégium célja pedig az, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekét védje.

Hahn szerint a problémáik a következőkkel vannak: a rendszerszintű hiányosságok a közbeszerzések területén, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az ügyészségi munka területén található hiányosságok, valamint a korrupció.

Kiemelte, hogy Magyarország fontos vállalásokat tett, ilyen például a korrupcióellenes hatóság létrehozása, a közbeszerzési törvény módosításának vállalása, a közszereplők vagyonbevallásának módosítása.

„Ezeket kifejezetten üdvözöljük, még ha későn is érkeztek”

– mondta

Ezek az intézkedések megfelelőek lehetnek, ha jogszabályi formába öntik őket és megfelelően hajtják őket végre. A részleteket azonban még látni kell – emelte ki a költségvetési biztos. Az Európai Bizottság értékelése ezért az, hogy a költségvetési kockázat továbbra is fennáll, ezért intézkedéseket javasol Magyarország ellen

A javaslat az, hogy a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a kohéziós operatív programokban, ami körülbelül 7,5 milliárd eurót, vagyis körülbelül 3000 milliárd forintot jelent.

Ez körülbelül a kohéziós források harmadát jelenti. Ugyanakkor bizakodóak, hogy komoly előrelépést fognak látni Magyarországon, ezért is kapott még időt Magyarország, hogy végrehajtsa a vállalásait.

A Bizottság azt is kezdeményezi, hogy a közérdekű vagyonkezelő szervezetek és a közvetlen vagy közvetett irányításuk alatt álló szervezetek ne kaphassanak közösségi forrásokat a jelenlegi költségvetési ciklusban.

A tanácsnak most egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön az ilyen intézkedések elfogadásáról. Ez az időszak kivételes körülményekre tekintettel legfeljebb további két hónappal meghosszabbítható.

Az Európai Bizottság addig is figyelemmel kíséri a helyzetet és folyamatosan tájékoztatja a Tanácsot minden olyan lényeges elemről, amely hatással lehet a jelenlegi értékelésére. Magyarország arra vállalt kötelezettséget, hogy november 19-ig tájékoztatja a Bizottságot a vállalások teljesítéséről.