100 millió ember ivóvízmennyiségéből lesz műhó a téli olimpián

Az első eredmény az téli olimpiai játékoknak, hogy az éghajlat változás okozta felmelegedés miatt a játékokon 100%-ban a mesterséges hóra támaszkodnak. Óriási vízigénye van az idei téli olimpiának.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az elmúlt 50 évben téli olimpiának otthont adó 21 város közül csak egynek lesz téli sportokra alkalmas éghajlata az évszázad végére, ha a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását nem korlátozzák

– írja a CNN.


Nem titok, hogy a globális felmelegedés okozta időjárás változás miatt a természetes hóra a téli sportágak már egyre kevésbé számíthatnak, ezért az érintett területeken egyre elterjedtebb a mesterséges hó alkalmazása.


Ez azonban komoly árat követel. A mesterséges hónak ugyanis óriási erőforrás igénye van, mind energia, mind a víz tekintetében. Ezen kívül a mesterséges havon történő sportolás sokkal kiszámíthatatlanabb és kevésbé biztonságos a sportolók számára.

CNN szerint a szabadtéri olimpiai helyszíneket körülvevő régiót ezen a télen rendkívüli szárazság sújtja, de még a normális években sem kifejezetten alkalmas a havas sportok űzésére. Yanqingban (ahol az alpesi pályák vannak) és Zhangjiakou-ban (ahol sok más versenyszámot, köztük a biatlont is rendezik) az átlagos éves hómennyiség nagyjából 20 centiméter, bár ennél magasabb hómennyiségű éveket is feljegyeztek már.


Az idei téli olimpián csupán egy cég biztosítja a hóágyú rendszert. Eddig ez az első alkalom, hogy a téli játékokon nem több céget bíztak meg ezzel.


Komoly problémát jelent viszont a hó előállításában, hogy a pekingi helyszínek egy jelentős részén nincs elég hideg ahhoz, hogy megfagyjon a víz. Ennek azért sem kéne meglepőnek lennie, mivel ezeken a helyszíneken az elmúlt 30 évben szinte minden februári nap fagypont felett volt – derül ki a londoni Loughborough Egyetem által vezetett, a közelmúltban készült Slippery Slopes jelentésből, amely azt vizsgálta, hogy az éghajlati válság miként befolyásolja a téli olimpiát.


A hóágyuk alkalmasak azon területek „behavazására”, ahol fagypont alatti a hőmérséklet. Ahol viszont melegebb van ott más módszereket kell alkalmazni.


Ezt az új technológiás gépet, ami a SnowFactory névre hallgat kínai sportolók edzőközpontjában használják még.


A hó előállítása jelentős erőforrásokat igényel, nevezetesen energiát és vizet, persze minél melegebb van annál több energiára van ehhez szükség.

Az idei téli olimpia vízigénye hatalmas. 1,2 millió köbméter hóra van szükség a 800 000 négyzetméternyi versenyterületet lefedéséhez

– derül ki a Slippery Slopes jelentéséből.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság becslése szerint 49 millió gallon vízre (ami 185 485 177 liter víznek felel meg) lesz szükség a játékokon használ hó előállításához. Ez pedig rengeteg, ha figyelembe vesszük, hogy milyen gyorsan fogy az édesvíz a világon. Ez a mennyiség elég ahhoz, hogy 3600 átlagos méretű hátsó udvari medencét töltsünk fel, vagy – ami még lényegesebb

Ez közel 100 millió ember egy napi ivóvízmennyisége.


A sportolók is aggodalmukat fejezték ki a műhavon való magas szintű versenyzés veszélyeivel kapcsolatban.


De a kérdés továbbra is fennáll – csak azért, mert megtehetjük, azt jelenti, hogy meg is kell tennünk?


(CNN)